Pysähdy taivaalliselle taukopaikalle

Pysähdy taivaalliselle taukopaikalle

24.6.2015

Kuva: Kirkkopalvelut

Tiekirkot ovat ikkuna paikkakunnan historiaan, arkkitehtuuriin ja kulttuuriin.

Noin 260 Tiekirkkoa ympäri Suomen kutsuu kesällä 2015 leppoisalle tauolle avoimeen kirkkoon. Tiekirkot odottavat ovet avoimina pääteiden varsilla ympäri kesäistä Suomea. Kirkossa voi pitää toisenlaisen tauon nauttien rauhasta, kauneudesta ja pyhästä.

Tiekirkot löytyvät tiekirkot.fi -verkkopalvelusta, jonne on listattu kaikki Tiekirkot aukioloaikoineen ja kuvauksineen. Sivuston karttahaku neuvoo tarkan sijainnin ja ajo-ohjeet perille. Tien päällä avoimiin kirkkoihin johdattavat tutut Tiekirkko-liikennemerkit.

Tiekirkkojen valtakunnallista ketjua Kirkkopalveluissa luotsaava kehittämispäällikkö Jari Kupiainen iloitsee siitä, että seurakunnat avaavat kesäisin kirkkonsa ja niiden vaalitut ympäristöt matalan kynnyksen taukopaikoiksi matkailijoille ja paikkakunnalla asuville tai lomaileville.

”Lähes kaikissa Tiekirkoissa on opas, jolta voi kysyä kirkon lisäksi myös lähialueen muista kiinnostavista nähtävyyksistä”, Kupiainen sanoo. ”Monet seurakunnat ovat tarjonneet kesätöitä nuorille Tiekirkko-oppaina. Lisäksi oppaan tehtävissä toimii suuri joukko kokeneita vapaaehtoisia.”

Tiekirkkojen aukioloajat vaihtelevat, joten tiedot on hyvä tarkistaa. Yleisimmin ovet ovat auki 10.6.–20.8. klo 11–16. Kirkoissa järjestetään myös jumalanpalveluksia ja vaihtelevasti muutakin ohjelmaa konserteista urkuaarioihin.

Kuopion Tuomiokirkko on yksi suomen suosituimpia Tiekirkkoja. Remontin vuoksi Tuomiokirkko on kiinni 28.11.2015 saakka, joten tänä kesänä kirkkoon ei pääse tutustumaan.

Alttaritaulu puhuttelee Nilsiässä

Kun astut Nilsiän kirkkoon, alttarilta sinut kohtaa ristiään kantava Kristus. Hänen silmänsä tuntuvat katsovan sinua murheellisina ja väsyneinä, punainen viitta hohtaa muuten melko tummasävyisestä alttaritaulusta kaikkialle kirkkoon. Hyvällä syyllä voisi sanoa, että Juho Rissasen maalaama alttaritaulu ei päästä sinua unohtamaan pitkääperjantaita yhtenäkään vuoden päivänä. Taulussa Simon Kyreneläinen tarttuu juuri ristiin ja Kristuksen ympärillä on sotilaiden, pilkkaajien, naisten ja opetuslasten joukkio.

Näiden ihmisten malleina olivat nilsiäläiset tavalliset ihmiset. Heidän kasvonpiirteensä olivat tunnistettavissa ja aluksi nilsiäläiset paheksuivatkin omien naapurien käyttämistä mallina ristintien varren hahmoille. Vähitellen kuitenkin taulusta tuli rakas ja tärkeä kirkkoon kokoontuvalle seurakunnalle.

Rissanen on maalannut Kristuksen silmät niin, että ne tuntuvat katsovan juuri sinne, missä istut. Silmissä ei ole syytöstä, vaan murheen ja väsymyksen lisäksi silmät tuntuvat sanovan, että juuri sinun vuoksesi olen tässä, juuri sinulle kuuluu armo siksi, että kuljin tämän tien.

Ja ne tien varren ihmiset, itkevät naiset, pois kääntyneet opetuslapset, vartioivat sotilaat, Simon Kyreneläinen, pilkkaajat ja etäämpänä olijat, ovat niin kuin me ihmiset olemme nytkin. Jostakusta heistä ehkä löydät itsesi. Puhuttelevaa on se, että keskellä on Kristus, hän on kaikenlaisten ihmisten lähellä. Niin Nilsiän kirkon alttaritaulussa kuin tavallisessa arjessakin. Sitä tuo Juho Rissasen ”Ristin tie” tahtoo julistaa kaikkina vuoden päivinä.

Evakkojen turvapaikka Siilinjärvellä

Myös Siilinjärven kirkko on yksi kesän Tiekirkoista. Sitä voisi luonnehtia kuvakirkoksi – kirkkoa koristavat taiteilija Bruno Tuukkasen koristemaalaukset ja sivuikkunoiden lasimaalaukset, jotka kuvaavat ihmisen osaa luomisesta nykypäivään. Kuoriosa on myös koristeltu kuvin: kuorin yläosan seinämaalaukset, alttaritaulu ja kuori-ikkunan lasimaalaus kuvaavat Jeesuksen syntymää, ristinkuolemaa ja voitonlippua kantavaa Jumalan Karitsaa.

Kirkkoon liittyy mielenkiintoinen tarina talvisodan ajalta. Eräänä pakkaspäivänä nimittäin Siilinjärven asemalle tuli juna, joka toi evakkoja Karjalasta. Tulijoiden suuren määrän vuoksi tuli ongelma: mihin heidät majoitettaisiin pakkasen alta. Kylän poliisi, ylikonstaapeli Huttunen, päätti silloin kääntyä kirkkoherran puoleen, hän kun asuikin pappilan naapurissa ja oli kirkkoherran hyvä tuttu. Huttunen pyysi, että tulijat majoitettaisiin Siilinjärven kirkkoon. Tässä asiassa kirkkoherra kuitenkin asettui tiukasti vastahankaan. Tutun poliisin taivuttelu ei hänen päätään kääntänyt.

Kirkkoherra ilmoitti jyrkkään sävyyn Jumalan suuttuvan, jos vierasuskoisia tuodaan kirkkoon. Silloin ylikonstaapeli Huttunen totesi rauhallisesti: ”Kuulehan, se on nyt niin, että minä oon Jumala!”

Niin joutui kirkkoherra taipumaan ja evakkoväki sai majapaikan kirkosta.

Kuopion ev.lut. seurakuntien Tiekirkot 2015:

• Juankoski, Muuruveden kirkko

15.6.–31.7. ma–pe klo 11–16