Kohtaamisia kesäkahvilassa

24.6.2015

Teksti: Heli Haring

Kuvat: Seija Rytkönen

Leikkiä, laulua ja uusia ystäviä. Nilsiän kesäkahvilasta tuli lapsiperheiden suosikki.

Kesäkuisena maanantaina Nilsiän ison pappilan eteisessä käy kova kuhina. Taaperoikäiset ovat saaneet ulkovaatteet riisuttua ja sitten juostaankin jo hippasilla kavereiden kanssa.

Seurakunnan kesäkahvila on taas avannut ovensa ja paikalla on heti aamupäivästä reilu neljäkymmentä kävijää.

”Ensimmäisellä kerralla täällä oli lähemmäs viisikymmentä henkeä. Tänään tulee todennäköisesti enemmän, koska sää on parempi”, kesäkahvilaa pyörittävät lastenohjaajat Arja Korkalainen ja Irma Korhonen arvelevat.

Paluu kotiseudulle

”Meillä on nyt mitä ihanin kesäaika käsillä ja siitä saadaan kiittää Taivaan Isää. Kesän kunniaksi voisimme yhdessä laulaa Ken on luonut kukkasen? -laulun”, Irma Korhonen ehdottaa leikkihuoneeseen kokoontuneelle porukalle.

Yhteisen laulu- ja leikkihetken jälkeen alkaa kuistilta kulkeutua houkutteleva kahvin tuoksu. Omenapuiden katveeseen nostetut pöydät ja nurmikolle levitetyt viltit alkavat täyttyä kahvi- ja mehuhetken viettäjistä.

Joona Lappalainen on pistäytynyt kesäkahvilaan ensimmäistä kertaa vaimonsa ja kolmen lapsensa kanssa.

”Muutimme tänne aivan hiljattain Jyväskylästä, joten hirveästi ei vielä ole ehtinyt tapahtumiin osallistua”, Lappalainen kertoo.

”Olen täältä kotoisin ja ajatus maaseudun rauhasta houkutteli takaisin.”

Lappalainen oli kuullut kesäkahvilasta siskoltaan ja päätti tulla kurkistamaan, mistä on kyse.

”Ehkä täältä saa uusia tuttavia.”

”Jään syksyllä lasten kanssa kotiin ja varmasti silloin tulee käytyä säännöllisesti perhekerhossa.”

Kesäkahvilaa odotetaan

Ensivisiitillä oli myös Susanna Parviainen lastensa Eetun ja Neean kanssa.

”Tämä vaikuttaa tosi kivalta toiminnalta. On paljon porukkaa ja lapsillekin tekemistä ja kavereita”, Parviainen tuumaa.

Perheeseen odotetaan lähiviikkoina kolmatta lasta syntyväksi, joten kesä menee uuteen perheenjäseneen tutustuessa.

”Neea on jo koululainen, mutta Eetun kanssa olen käynyt aktiivisesti perhekerhossa. Syksyllä olisi tarkoitus jatkaa, sillä se tuo mukavaa vaihtelua kotiäidin viikkoon.”

Kuopion seurakunnat ovat järjestäneet kesäkahvilatoimintaa vuodesta 2011 alkaen. Nilsiässä kesäkahvila pyörii kolmatta kautta.

”Meillä tämän kesän teemana on luominen. Sen ympärille laadimme kahvilan toimintatuokiot”, Irma Korhonen selvittää.

”Perhekerhot kokoontuvat viimeistä kertaa toukokuun puolivälissä ja siksi näitä kesäkahviloita odotetaan kovasti”, Arja Korkalainen puolestaan kertoo.

Kesäkahvilat sulkivat ovensa juhannusviikolla, mutta onneksi ensi kesänä tavataan taas.

Lue myös verkkojuttu