Muistatkos, kun ne muikkuverkot karkas silloin kerran?

Muistatkos, kun ne muikkuverkot karkas silloin kerran?

24.6.2015

Teksti ja kuvat: Seija Rytkönen

Emerituspiispa Matti Sihvonen oli ystävänsä luona kylässä. Yhteistä puhumista ei löytynyt, sillä muistisairaus oli haukannut ystävän muistot eletystä elämästä. Sihvonen tunsi voimattomuutta.

Mutta hänpä ryhtyi muistelmaan yhdessä tehtyjä kalareissuja. Hymynväre tuli ystävän huulille, ja lähtiessä lausuttuun Isä meidän -rukoukseen jo muistisairas ystäväkin kuin ihmeen kaupalla yhtyi.

Kun kustantaja tarjosi emerituspiispa Sihvoselle mahdollisuutta kirjoittaa lapsuuden aikaisista tapahtumista pieniä kertomuksia, hän ei epäröinyt. Tässä olisi keino, jonka avulla hän voisi tarjota mahdollisuuden vuorovaikutukseen ja kontaktiin muistisairaiden kanssa. Ja samalla hän voisi kertoa tietokonesukupolvelle elämästä vuosikymmeniä sitten sekä rajantakaisesta Karjalasta.

Kaksi kertaa evakkoreissun tehnyt 82-vuotias emerituspiispa on syntyisin Sortavalan Rautalahdesta. Vaimo Annaliisan ja seitsemän lapsenlapsen kanssa onkin käyty ukin lapsuusmaisemissa.

”Emme saa hylätä muistisairaita, sillä tehtävämme on olla lähimmäinen, olla toiselle ihmiselle läsnä. Marjareissu – Kertomuksia muistelun tueksi -kirjan tarinoilla voikin saada kosketuksen toiseen ihmisen muistelun kautta”, kertoo Sihvonen.

Kirjanjulkistustilaisuudessa Kuopion ev.lut. seurakuntien Diakoniakeskuksessa oli tupa täynnä. Kirja ja sen sisältämät virikeaineistot saivat ihmiset suitsuttamaan kilvan kiitosta emerituspiispalle. Esko Pelkonen ja Aira Kontinen kertoivat, että nytpä he menevät käymään läheisensä luona ja lukevat hänelle kirjasta tarinan kerrallaan. Sitten muistelemme!

”Ihmisen arvokas kohtaaminen on tärkeää, sillä muistisairaus ei vähennä ihmisen arvoa. Kristillistä vakaumusta tukeva muistelutyö tukee ja auttaa jaksamaan”, painotti diakoniajohtaja Seppo Marjanen.