Sanallista: Armahtakaa!

Kuva: Joonas Vähäsöyrinki

Teksti: Salla Tyrväinen, rovastikuntapastori, Männistön seurakunta

Ihminen unohtuu

On jännittävää ajatella, että samanlaiset tunteet yhdistävät meitä Jeesuksen ajan ihmisiin. Myös heissä traagiset tapahtumat herättivät järkytystä, jota piti puida yhteisöllisesti, kuten me puimme.

Pilatuksen toteuttama galilealaisten surma ja Siiloan tornin sortuminen kuolonuhreineen olivat tragedioita, joita ihmiset tahtoivat Jeesuksen arvioivan. Kysyttiin kärsimyksen kysymystä: miksi? Oliko kyseessä rangaistus? Jeesuksen mukaan ei.

Jeesus ei ole keskustelussa kiiltokuvamaisen lempeä, vaan esittää ehdollisen uhkauksen: ”Samoin te olette tuhon omia, ellette käänny.” Tuomitseminen, epähieno uteliaisuus, toisten yksityisten asioiden levittely: kaikessa siinä tunteva ja kärsivä ihminen unohtuu. Maailman skandaaleihin ja toisten kohtaloiden pohtimiseen on helppo eksyä – ja paeta. Kääntyminen on Jumalan totuudellisuuden eteen asettumista.

Jumalan kutsu jo paratiisin pensaisiin paenneelle ihmiselle oli kysymys: ”Missä sinä olet?” Hänen edessään saa pysähtyä päivittämään omaa tilannetta: mitkä ovat ajankohtaiset tarpeeni ja vastuuni, sekä miten ihmissuhteeni voivat. Sillä pian paratiisikertomuksen jälkeen ihmiseltä kysytään myös: ”Missä on veljesi?”

Rauhaan jättäminen ja yksityisyyden kunnioittaminen voivat olla suurta armollisuutta. Ehkä joku huomaa Jumalan eteen pysähtyessään olevansa itse itselleen kaikkein armottomin vaatija. Armahtakaa!

Armahtakaa!

Luuk. 13: 1-5

Juuri siihen aikaan Jeesuksen luo tuli ihmisiä, jotka kertoivat Pilatuksen surmauttaneen uhraamaan tulleita galilealaisia, niin että heidän verensä oli sekoittunut uhrieläinten vereen. Jeesus sanoi siihen: ”Luuletteko, että he olivat suurempia syntisiä kuin kaikki muut galilealaiset, koska saivat tuollaisen lopun? Eivät suinkaan - samalla tavoin te kaikki olette tuhon omia, ellette käänny.”