”Usko on kaikkien saavutusten alku”

”Usko on kaikkien saavutusten alku”

24.6.2015

Teksti: Minna Siikaniva

Kuvat: Seija Rytkönen

Jorma Uotinen suunnittelee jo ensi vuoden Tanssii ja Soi -festivaalia.
Yhtenä esiintymispaikkana tullaan näkemään Kuopion Tuomiokirkko,  joka täyttää 200 vuotta.

Jorma Uotinen löysi kutsumuksensa jo viisivuotiaana. Hän päätti ostaa Porin Kaupunginteatterin ja palkata kaikki sukulaisensa sinne näyttelemään. Kun ostaminen ei onnistunut, Jorma kolkutti muutaman vuoden kuluttua teatterin johtajan ovea ja vaati päästä töihin.

”Onnekseni ensimmäisen vuoden aikana minua tarvittiin kolmen pikkupojan rooliin. Näytelmät olivat: Havukka-ahon ajattelija, Fyysikot ja Täällä Pohjantähden alla. Vaikutuin siis jo pienenä teatterin ilmapiiristä. Olin sanonut isoäidilleni, että haluan teatteriin, koska siellä voi teeskennellä. Lapsen oivallus oli mielestäni aivan loistava, siinä on syvä totuus”, muistelee Uotinen ensiaskeleitaan pitkällä taiteilijaurallaan.

”Kutsumuksen löytäminen on tärkeää, sillä sen omaavilla ihmisillä on viesti  ja heistä loistaa sisäinen valo. Minun kutsumukseni on tanssitaide. Kysymys ei ole palkkatyöstä vaan elämäntyöstä. Minusta taiteilijat osoittavat suurta herkkyyttä, rohkeutta, älyä ja riskinottokykyä antautuessaan omalle työlleen. Taiteilijalla pitää olla voimakas usko omaan tekemiseensä. Se ajaa eteenpäin. On tärkeää löytää sisäinen valonsa.”

Liike lähti lentoon

Toinen tärkeä Uotisen elämää leimaava kokemus tapahtui 19-vuotiaana.

”Sairastuin hermojuuritulehdukseen ja menetin liikunta- ja puhekykyni. Olen ikuisesti kiitollinen siitä, että lääkärini osasi silloin valaa minun toivoa. Hän sanoi heti, että paranen. Muistan aina sen hetken, kun pystyin itse viemään taas lusikan suuhuni, nousin seisomaan ja otin ensimmäisen askeleeni. Sen jälkeen minusta tuli himotreenaaja ja koin, että minun on pakko tanssia. Liikkeen merkitys syveni ja suhde omaan kehoon muuttui. Liike on lahja. Minun oma liikkeeni lähti lentoon ja se oli tanssi.”

Kolmas tärkeä elämänvaihe Uotisen nuoruudessa oli muutto Pariisin ja kiinnitys Pariisin Oopperaan, jossa hän työskenteli viisi vuotta.  ”Pariisi avasi minulle kokonaan uuden maailman ja muutti elämäni. Silloin minusta tuli taiteilija. Matkustin tuolloin paljon, sillä laajat kiertueet veivät tanssimaan myös ympäri maailmaa. Olen saanut esiintyä yli 40 maassa.”

Suorittamisesta vapaa

Uotisen ura jatkui Suomessa Helsingin Kaupunginteatterin tanssiryhmän ja Kansallisbaletin johtajan tehtävistä Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalin taiteelliseksi johtajaksi, jossa hän on toiminut jo 14 vuotta.

”On upeaa saada työskennellä taiteellisena johtajana. Tunnen suurta vastuuta valitsemistani teoksista. On suuri etuoikeus päästä valitsemaan ohjelmistoa. Esiintyjät täyttävät ammatilliset kriteerit. Kulttuurilla on aina sivistävä tehtävä. Koen kunnianosoituksena, että ihmiset luottavat valintoihini. Käfigin Boxe Boxe, Danish Dance Theatren Black Diamond ja Suomen Kansallisbaletin Spazio-Tempo olivat tämän festivaaliviikon huippuja”, Uotinen sanoo.

”Nuorten tanssiopiskelijoiden On Stage oli erittäin positiivinen kokemus. Siellä oli paljon osuvia teoksia  ja tanssin monimuotoisuus pääsi hienosti esille. Nuorten tanssijoiden kohtaaminen on tärkeä osa työtäni. Annan heille myös kriittistä palautetta, sillä on tärkeää kehittyä. Puutteita voi korjata, vain siten pääsee eteenpäin. ”

”Festivaalijakso on hyvin intensiivinen. Sen jälkeen tarvitsen lepoa. Minulle on tärkeää välillä olla suorittamatta mitään. En tarvitse erityistä paikkaa, sillä viihdyn hyvin kotona omissa oloissani. Kun olen levännyt tarpeeksi, on mukava tavata ystäviä. Bikram-jooga on minulle tärkeä harrastus, se hoitaa minua kokonaisvaltaisesti ja on myös erittäin rauhoittava. Olen joskus käynyt Helsingin Tuomasmessussa. Pidän sen hienosta musiikista ja ilmapiiristä.”

”Usko saa luovat voimat liikkeelle”

Charlie Chaplinin pohdinta omassa elämänkerrassaan uskosta on koskettanut Uotista syvästi.

”Vanhentuessani olen yhä enemmän alkanut miettiä uskoa. Elämme uskosta enemmän kuin tajuammekaan. Saavutamme uskon kautta enemmän kuin aavistammekaan. Usko on järkemme jatke, sisältäpäin nouseva voima. Uskon kieltäminen on itsensä kieltämistä. Sen hengen kieltämistä, joka saa kaikki luovat voimat liikkeelle. Uskoni on uskoa tuntemattomaan, kaikkeen siihen mitä emme ymmärrä järjellämme. Uskon, että kaiken ymmärtämisen takana on määrätön varasto voimaa, jonka voi saavuttaa. Usko on kaikkien saavutusten alku.”

”Tämä Charlie Chaplinin pohdinta on lähellä omaa uskonkäsitystäni”, Uotinen toteaa.

Uotinen jatkaa Tanssii ja Soi -festivaalin taiteellisena johtajana. Kuopion Tuomiokirkko täyttää 200 vuotta ja on jo sovittu, että yksi vuoden 2016 tanssiteoksista esitetään Kuopion Tuomiokirkossa.

”Teos voisi olla vaikkapa Hetkien Vaellus, jossa esitän Fernando Pessoan runoja. Ne merkitsevät minulle paljon.”

Jorma Uotinen kannustaa usein nuoria seuraavan Fernando Pessoan runon säkein:

”Ollaksesi suuri, pane kaikki mitä olet, pienimpäänkin mitä teet.
Älä mitään itsessäsi liioittele, äläkä mitään sulje pois.
Ole kaikki kaikessa.
Kuu mahtuu joka lampeen, koska se loistaa niin korkealta”.