Verkosta ensiapua parisuhdeasioihin

24.6.2015

Teksti: Irene Venejärvi, Kuopion perheasiain neuvottelukeskus

Kuva: Kirkon kuvapankki/ Aarne Ormio

Noin puoli miljoonaa suomalaista hakee vuosittain ulkopuolista keskusteluapua parisuhdeongelmiinsa.

On todettu, että parisuhdetyytyväisyys laskee 4–5 vuoden kuluttua yhteen menosta. Tällöin riidat ja toisen kanssa yhdessä eläminen voivat alkaa tuntua uuvuttavilta ja elämä arkipäiväiseltä. Apua perheen arjen ja parisuhteen asioihin voi hakea maksuttomista palveluista, kriisikeskuksesta, kuntien perheneuvoloista ja kirkon perheasiain neuvottelukeskuksesta. Näihin palveluihin voi kuitenkin joutua jonottamaan.

Odotellessa voi tarttua esimerkiksi verkkopalveluihin. Niistä voi löytää omaan tilanteeseen uutta näkökulmaa joko muiden samanlaisessa tilanteessa olleiden kokemuksista tai asiantuntija-artikkeleita lukemalla.

Nettiapu on sinua varten silloin, kun sinä itse haluat ilman jonottamista ja ajanvaraamista. Tietoa on tarjolla paljon. Käy rohkeasti lukemassa artikkeleita! Ne tuovat vertaistuen ja asiantuntija-avun kotisohvallesi. Huomaat, että et ole yksin asioittesi kanssa.

Tukea klikkauksen päässä

• Suhdeklinikassa kirkon perheneuvojat vastaavat parisuhteeseen ja muihin ihmissuhteisiin liittyviin kysymyksiin. Viime vuonna suhdeklinikalla oli 450 000 lukijaa. Aihealueita ovat mm. pettäminen, eroaminen, puolisoiden välinen vuorovaikutus, mustasukkaisuus, seksi, sitoutuminen ja uusperhe.

• Perheaikaa -verkkopalvelua ylläpitää Väestöliitto. Sen tavoitteena on tukea vanhemmuutta eri-ikäisten lasten perheissä.

• Tunnekeskeinen parisuhdekurssi löytyy Väestöliiton sivuilta. Tällä hyödyllisellä nettikurssilla saa tietoa parisuhteen läheisyyden parantamiseen ja ristiriitojen ratkaisuun. Kurssin voi tehdä joko yhdessä kumppanin kanssa tai yksin. Kurssilla käsiteltäviä asioita ovat mm. suhteen kipupisteiden tunnistaminen, loukkausten anteeksi antaminen, seksuaalisuus ja rakkauden ylläpitäminen. Sivuilla on useita nettiluentoja parisuhteesta.

• Nettikurssi eroa suunnitteleville ja eron kokeneille miehille kuuluu myös Väestöliiton tarjontaan. Kurssi auttaa erosta selviämisessä ja tunteiden kanssa pärjäämisessä. Se tukee hyvää isyyttä eron jälkeen. Kurssilla paneudutaan mm. seuraaviin aiheisiin miksi näin kävi, miten kerron lapsille, minä vanhempana, miten kestän ahdistusta. Kurssi sisältää videoita, tehtäviä ja vinkkejä avun tarjoajista.

• Parisuhteen palikat -sivusto on työkalu, joka auttaa hahmottamaan parisuhteen eri osa-alueita. Parisuhdetalossa sitoutuminen on kivijalka, tunteet ovat lämpökeskus. Riidat ja seksuaalisuus muodostavat tunteiden ääripäät. Sanat ja teot parisuhteessa määrittelevät suhteen lämpötilaa. Luottamus ja anteeksianto muodostavat harjapalkin ja rakkaus kaiken kattavana on kattona. Jokainen pari voi toki itse miettiä oman parisuhteensa tärkeät tekijät. Olennaista on asioista puhuminen. Sen kertominen mitä minä ymmärrän milläkin osa-alueella ja miten sen toivoisi näkyvän parisuhteessa.

• Apua.info -sivustolta löytyy myös linkkejä muihin nettiosoitteisiin, joista voi saada tukea ja apua eri elämäntilanteisiin.
  • Tukinet.net on kriisikeskus netissä. Sieltä voit saada tukea erilaisiin henkilökohtaisiin elämänvaikeuksiin, parisuhdeongelmiin sekä myös lasten kasvatukseen liittyvissä asioissa.

• Rakkaudeksi.fi – parisuhteesi parhaaksi -sivuilla käsitellään parisuhteen asioita laidasta laitaan sekä asiantuntijavoimin että erilaisien keskusteluteemojen puitteissa.