Vuoden kestävä kulttuurimatka

24.6.2015

Teksti: Heli Haring

Kuva: Seija Rytkönen

Toukokuun alussa tuli markkinoille Museokortti. Se on lähes 200 suomalaisen museon yhteinen pääsylippu, joka on voimassa vuoden ajan ostohetkestä alkaen.

Eteläisin Museokortti-museo on Hangon museo ja pohjoisin Saamelaismuseo Siida Inarissa.

Ensimmäisen kuukauden aikana kortteja on valtakunnallisesti myyty jo noin 6000.

”Kiinnostuksen määrä ei hämmästytä, sillä tuotehan on erinomainen”, Kuopion kaupungin museoiden museolehtori Sanna Reinikainen iloitsee.

Onko Kuopiossa innostuttu kortista?

”Kesäkuun alkuun mennessä meillä on myyty vajaa sata Museokorttia. Myös kyselyitä on tullut hyvin paljon.”

Mihin museoihin kortilla pääsee täällä päin?

”Kuopion museoon, kortteli- ja taidemuseoon sekä Riisaan. Siilinjärvellä puolestaan pääsee Harjamäen sairaalamuseoon ja Pöljän kotiseutumuseoon.”

Miten kortin voi hankkia?

”Mistä tahansa mukana olevasta museosta tai netin kautta osoitteesta www.museot.fi. Samaiselta sivustolta löytyy päivittyvä lista mukana olevista museoista, niiden näyttelyistä ja sijainneista.”

Mistä syntyi idea tällaiseen?

”Museoliitto otti mallia Hollannista, jossa korttia myydään tällä hetkellä miljoonan kappaleen vuosivauhtia. Ajatuksena on madaltaa kynnystä museokäyntiin. Museoon voi piipahtaa vaikka päiväkävelyn lomassa ja niin usein kuin haluaa. Ei ole pakko juosta koko taloa läpi, vaan voi tutustua museoon pala kerrallaan.”

Mitä uutta on tälle kesälle tarjolla?

”Kuopion museossa on From Piretta with love -näyttely, jonka yhteydessä on lapsille paperinukketyöpaja. Myös karhuherra Benjamin on lasten ilona kesän ajan.

Korttelimuseossa on esillä Puutaloasumisen ihanuus – kurjuus? -näyttely, johon liittyy paikan päällä myös tehtäviä perheille. Kesällä korttelimuseolla pyörii erilaisia työpajoja. Taidemuseon kesänäyttelyssä puolestaan nähdään Leonardo Da Vilhun eli Risto Vilhusen töitä.”