Pyhä Henki, puolustaja

24.6.2015

Teksti: Minna Siikaniva

Kuva: Tuija Hyttinen

Milloin olet viimeksi tuntenut Pyhän Hengen vaikutuksen tai onko sinulla aavistustakaan siitä, miltä sen pitäisi tuntua?

Luterilaisessa kirkossa Pyhän Hengen korostaminen ei ole ollut kovin voimakasta. Karismaattisissa liikkeissä sen sijaan Pyhän Hengen merkitys on konkreettisempaa. Siellä puhutaan kielillä, saadaan profetioita ja koetaan ehkä muutenkin voimakkaampia tunne-elämyksiä. Karismaattiset liikkeet ovatkin viime vuosina saaneet yhä enemmän jalansijaa erityisesti Latinalaisessa Amerikassa.

Helluntailaisuus on siellä nykyään voimakkaimmin kasvava liike.

Tämä taitaa olla yksi konkreettinen esimerkki siitä, että ihmiset kaipaavat elämyksiä. Pitäisi tuntua joltain!

Myös meidän luterilaisessa kirkossamme on herätty uudella tavalla huomioimaan Pyhän Hengen merkitys. Uskomme kolmiyhteiseen Jumalaan: Isään, Poikaan ja Pyhään Henkeen. Jumalan olemus on salaisuus, mutta Jumala ilmoittaa itsensä ja tulee läsnäolevaksi Pyhän Hengen kautta. Pyhä Henki on rakkauden Henki.

”Niinkuin Isä on minua rakastanut, niin minäkin olen rakastanut teitä; pysykää minun rakkaudessani. Tämän käskyn minä teille annan: rakastakaa toisianne.” Joh. 15:9 ja 17.

Pyhä Henki tuo Jumalan hyvyyden ja Kristuksen rakkauden meidän keskellemme.

Hengen hedelmiä ovat rakkaus, ilo, rauha, kärsivällisyys, ystävällisyys, hyvyys, uskollisuus, lempeys ja itsehillintä.  Gal. 5:22–23.

Erinomaisen tavoiteltavia ominaisuuksia.

Miten sinä haluat toteuttaa konkreettisesti näitä hengen hedelmiä? Voisiko se olla esimerkiksi vapaaehtoistyössä? Tai onko sinun elämässäsi juuri nyt kiireinen vaihe ja haluat levähtää kirkon penkillä hetkisen.

Pyhää Henkeä kuvaillaan puolustajaksi ja rakkaudeksi. Onpa levollinen ja turvallinen mielikuva. Minua puolustetaan, minua rakastetaan - kaikissa elämän myrskyissä. Tähän minäkin haluan uskoa. Ei tarvitse mennä merta edemmäs kalaan. Pyhä Henki on läsnä elämässä - niin minun kuin sinun.

"Pyhä Henki, lohduttaja,

valon lähde ainoa,