Maaningan kirkko juhlii

24.6.2015

Teksti: Minna Siikaniva

Kuva: Seija Rytkönen

Vuoden alusta Kuopion seurakuntayhtymään liittynyt Maaningan seurakunta on sopeutunut luontevasti osaksi Kallaveden seurakuntaa.

Paikallinen toiminta jatkuu entiseen tapaan vilkkaana.

”Väestömäärään nähden jumalanpalveluksiin osallistuu keskimääräistä enemmän ihmisiä, olemme iloisia saadessamme joukkoomme aktiivisesti toimivan seurakunnan”, kertoo Kallaveden kirkkoherra Matti Pentikäinen. Yhtenä esimerkkinä Pentikäinen mainitsee vapaaehtoisvoimin toteutettavan jokaviikkoisen ruoka-avustusten jakelun.

”Kesäkuisena keskiviikkona ruokapaketin sai 24 avun tarvitsijaa”, iloitsee vapaaehtoistyöntekijä Margit Ruotsalainen. Ruokajakelu toteutetaan yhteistyössä alueen kauppiaiden kanssa.

170-vuotias kirkko

Maaningan kappeliseurakunta perustettiin vuonna 1765. Nykyistä kirkkoa rakennettiin vuosina 1826-1845, rakennusmestarina oli kuuluisa kirkonrakentaja Heikki Kuorikoski ja hänen poikansa Jaakko. Kirkkoa on korjattu kahdesti, vuosina 1937 ja 2005. Arkkitehti ehdotti remontin yhteydessä sisäseinien maalausta, mutta maaninkalaiset eivät tähän innostuneet.

”Kansalaisadressiin kerättiin yli 1000 nimeä ja näin kirkon sisätilojen ilme päätettiin säilyttää entisen mallin mukaisina”, muistelee historiaa Aarne Blom. Enteellisenä tulevasta liitoksesta alttaritaulu on Ferdinand von Wrightin maalaama jäljennös Kuopion Tuomiokirkon alttaritaulusta ”Jeesus ristillä”, joka on Berndt Godenhjelmin teos.

Seurakuntatilat kunnantalolle

Maaninkalaisten suunnitelmissa oli vielä vuosi sitten uuden seurakuntatalon rakentaminen. Liitoksen myötä suunnitelma kuitenkin muuttui ja nyt maaninkalaiset ovat saamassa uudet seurakuntatilat entiseltä kunnantalolta ensi syksystä alkaen.

Kuopion kaupunki remontoi kunnantaloa parhaillaan seurakunnan ja muiden toimijoiden käyttöön. Kaupunki vuokraa seurakunnalle tiloja noin 350 neliömetriä. Kunnantalolle siirtyvät syksyn aikana kaikki entisen Maaningan seurakunnan toiminnot. Vanhasta valtuustosalista tulee kirkkosali.

Maaningan kirkon 170-vuotisjuhlamessu ja kirkkojuhla

su 16.8.2015 klo 10 Maaningan kirkossa, Maaningantie 33