Ortodoksinen kirkkomuseo RIISA taas avoinna

Ortodoksinen kirkkomuseo RIISA taas avoinna

27.5.2015

Kuva: Suomen ortodoksinen kirkkomuseo/ Henna Hietainen

RIISAn uusittu perusnäyttely Pyhyyden portailla kertoo esineiden kautta ortodoksisesta elämästä ja kirkkovuodesta Bysantin ajasta nykypäivään.

Vuonna 1957 Kuopioon perustetun kirkkomuseon tehtävänä on tallentaa, säilyttää, tutkia ja pitää näytteillä Suomen ortodoksisen kirkon historiaan liittyvää kulttuuriperintöä sekä hyödyntää sitä kasvatus- ja opetustarkoituksiin. Lisäksi museo jatkaa Valamon luostariin 1911 perustetun muinaismuistokokoelman toimintaa.

Uusi perusnäyttely on koottu museon kuudesta kokoelmakokonaisuudesta: ikoneista, esineistä, tekstiileistä, asiakirjoista, harvinaiskirjoista ja valokuvista.

Aikaisemmin useista pienistä huoneista koostunut museon yläkerta on nyt yksi tila, jossa tarkastellaan kahdeksaa teemaa: Bysantin aikaa, Suomen ortodoksisen kirkon historiaa, luostarilaitosta, ortodoksisen kirkkorakennuksen alttaria, karjalainen rukoushuonetta, jälleenrakennuskautta, ikonitaidetta sekä keisarillisia lahjoja ja Valamon muinaismuistokokoelmaa.

Kirkkomuseon ikonikokoelma sisältää yhteensä noin 800 puulle maalattua, painettua tai metalliin valettua ikonia. Uudessa perusnäyttelyssä ikoneja on esillä aikaisempaa enemmän, ja niistä kiinnostavimpia on Käkisalmen ihmeitätekevä ikoni 1700-luvulta. Ikoniin liittyy ihmekertomus, jonka mukaan Käkisalmen kaupunki pelastui koleraepidemialta, kun ikonia kannettiin ristisaatossa ympäri kaupunkia.

Perusnäyttely päättyy ”Kuolemasta ylösnousemukseen” -nimeä kantavaan kokonaisuuteen, jota voi kuvata myös hiljaisuuden huoneeksi.

Museo on avoinna tiistaista sunnuntaihin klo 10–16.

Lue lisää RIISAn verkkosivuilta