Radiojumalanpalvelus syntyy tiimityönä

Radiojumalanpalvelus syntyy tiimityönä

27.5.2015

Teksti ja kuva: Erika Suominen

Juankoskelta lähetetään tänä vuonna neljän radiojumalanpalveluksen sarja.

Radiojumalanpalveluksen jälkeen ystävä Sonkajärveltä soitti ja kertoi, että oli ollut juankoskelaisten kanssa Ylösnousemuksen kirkossa jumalanpalveluksessa. Tekstiviestissä todettiin, että olipa mukava ja raikas jumalanpalvelus. Tämän tyyppisiä viestejä tuli radiojumalanpalveluksessa mukana olleille useita kymmeniä.

Dialogisaarnoista pidettiin

Viime vuoden alkupuolella kysyttiin Järvi-Kuopion seurakunnalta radiointimahdollisuuksia Ylösnousemuksen kirkosta. Tämä kirkko vihittiin käyttöönsä 25 vuotta sitten. Kirkkoherra Reijo Leino ja Juankosken aluepappi Kirsi Leino innostuivat asiasta ja vastasivat myöntävästi Kirkon tiedotuskeskuksen kyselyyn.

Kirsi Leino toteaa, että sitten lähdettiin miettimään mikä olisi meidän näköisemme jumalanpalvelus.

”Halusimme sellaisen palveluksen, jollaisia meillä tavallisestikin on. Olemme Reijon kanssa tehneet dialogisaarnoja joskus yhdessä ja sen heitimme ideana eteenpäin.”

”Nyt teemme neljä dialogisaarnaa tämän vuoden aikana. Saimme myönteistä palautetta sekä sähköposteilla että tekstareina uuden vuoden jumalanpalveluksen saarnasta. Sitä pidettiin tuoreena, raikkaana ja mielenkiintoisena.”

Lähetyksen tekeminen oli tiimityötä.

”Tämä oli hieno mahdollisuus seurakunnan tehdä konkreettisesti yhdessä asioita. Meillä on ollut hyvä yhdessä tekemisen fiilis. Saarnaryhmässä mietittiin teemoja ja tehtiin aihioita ja kanttorit miettivät musiikkia.”

Lähetysvalo syttyy

Radiointi tuli suorana Yleisradion lähetysauton kautta. Tuntia ennen lähetyksen alkua olivat kaikki paikalla. Laulajat avasivat ääntään ja soittajat testasivat soittimiaan. Testattiin vielä kerran, että kaikki mikrofonit toimivat. Kirkonkellojen ääni oli jo nauhoitettu valmiiksi.

Sitten alkoikin tulla väkeä kirkkoon. Lähes 70 seurakuntalaista halusi olla mukana tekemässä yhteistä radiolähetystä.

Oli aivan hiljaista, kaikki odottivat punaisen lähetysvalon syttymistä urkujen vieressä. Valo syttyi ja suora lähetys alkoi, kun urkurina toiminut Taru Parviainen aloitti alkumusiikilla. Jo ensimmäisessä virressä oli mukana Hanne Lappalainen huiluineen ja kanttori Matti Saarela oli seurakuntalaisten mukana laulamassa. Muusta musiikista huolehtivat Ari ja Maija Kukila.

Heti radioinnin jälkeen alkoi palaute seurakuntalaisilta. Yksi osa lopullista kokonaisuutta on jumalanpalveluksen analysointi eli mikä meni hyvin ja missä olisi parannettavaa. Palautteessa todettiin muun muassa, että dialogisaarnassa sisältö avautui tavallista paremmin. Kommentoitiin myös, että jumalanpalvelus oli rauhallinen.

• Seuraava radiointi Juankoskelta on 14.6.
  • Brynolfin päivän jumalanpalvelus vanhasta tehtaankirkosta radioidaan 16.8.
  • Tämän vuoden viimeinen radiojumalanpalvelus  Juankoskelta kuullaan pyhäinpäivänä 31.10.