Sanallista: Siunausta ei voi tilata

27.5.2015

Kuva: Joonas Vähäsöyrinki

Teksti: Nuorisokanttori Jarkko Maukonen, Kuopion ev.lut. seurakunnat

Kannoin aiemmin kaulassani kultaista ristiä. Vaan en kanna enää. Nyt hopeisessa ketjussa killuu hopealaatta, jossa on katkelma Herran siunauksesta. Alkukielellä, hepreaksi.

Risti on helppo ymmärtää. Häpeäpaalu, josta tuli voiton merkki. Ei siinä ole mitään salattua tai tulkinnanvaraista. Kuolemallaan Kristus kuoleman voitti. Pelastus on ulkoistettu, enkä sen määrään tai laatuun voi vaikuttaa. Jumala on jo täydellisesti tehnyt sen, mihin ihminen ei kykene.

Jumalan siunausta en ymmärrä. Se on mysteeri, täyttä hepreaa. Perin kummallista toimintaa. Jumala siunaa, ihminen menestyy. Jumala siunaa, ihminen kompuroi. Sodan kauhuissa, Jumala siunaa. Jumala siunaa, koittaa rauha. Aurinko porottaa tai sataa puukkoja, Jumala siunaa. Terveyttä, sairauksia, voittoja tai tappioita. Jumala siunaa.

Hyvällä elämällä voi olla Jumalan siunaus. Tai sitten ei. Siunausta ei voi tilata. Ei sanoilla eikä teoilla. Sellainen olisi vain tympeää magiaa. Kuin lahja, jonka tietäisi jo etukäteen.

Siksi kolmiyhteisen Jumalan siunaus on parasta, mitä toinen toisellemme voimme toivoa. Siinä salattu Jumala lahjoittaa omalla tavallaan juuri niin paljon ja juuri sitä, mitä me oikeasti tarvitsemme. Vaikka me emme ymmärrä.

Pyhän kolminaisuuden päivä Matt. 28: 16-20
Kaikki yksitoista opetuslasta lähtivät Galileaan ja nousivat vuorelle, minne Jeesus oli käskenyt heidän mennä. Kun he näkivät hänet, he kumarsivat häntä, joskin muutamat epäilivät. Jeesus tuli heidän luokseen ja puhui heille näin: ”Minulle on annettu kaikki valta taivaassa ja maan päällä. Menkää siis ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni.”