Kuopio Tanssii ja Soi -festivaali on nuorille näytön paikka

27.5.2015

Teksti: Minna Siikaniva

Kuva: Tampereen balettiopisto

Tanssioppilaitokset On Stage järjestetään nyt viidennen kerran Kuopio Tanssii ja Soin yhteydessä. Tämä tarjoaa nuorille ainutlaatuisen mahdollisuuden esiintyä Pohjoismaiden vanhimmassa tanssitapahtumassa.

On Stage -katselmukseen haki tänä vuonna ennätysmäärä ryhmiä. Hakemuksia tuli 56 ryhmältä 27 eri tanssikoulusta.

”Valinnoissa painotettiin maantieteellistä monipuolisuutta, uusia kouluja, eri-ikäisiä tanssijoita sekä eri tanssilajeja. Festivaaliviikolla on tarjolla runsaasti ohjelmaa lapsille ja nuorille Tanssiharrastajien määrä on koko ajan kasvanut ja nuorille on tärkeää päästä esiintymään”, kertoo Kuopio Tanssii ja Soin tuottaja Sirpa Miettinen.

Kuopiolaistunut tanssija, tanssinopettaja Ville Nylén on On Stage -katselmuksen yksi koreografeista. Hänen työskentelyään leimaa rohkeus ja ennakkoluulottomuus.

”Kehollisuus, hiljaisuus ja ulkopuolisuus ovat teemoja, jotka nousevat eri tavoin esiin kaikissa töissäni. Opettaminen kulkee käsi kädessä muun taiteellisen työn kanssa, koska molemmissa ollaan aivan samojen asioiden äärellä.  Minua kiinnostavat erilaiset epäselvät, sekavat ja sumeat asiat, jollaiseksi myös koko maailmassa olemisemme voisin määritellä. Koen epätarkkuudessa jotakin loputtoman kaunista ja kiinnostavaa. "

"Tänä vuonna halusin tehdä nuorille esityksen, joka on tietoinen vastalause sovinnaiselle tanssikouluesitykselle. Teoksen nimi ”Let’s go shopping” viittaa nykyajan ostosparatiiseihin. Ostosparatiisia teoksessa kuvaa tietosanakirja. Jokaisen on mahdollisuus shoppailla sieltä itselleen sellaiset arvot, ajatukset, mielipiteet, tunnetilat ja tyylit, jotka sopivat omaan individuaaliin persoonaansa”, kertoo Nylén.

Tanssiin linkittyy monia erilaisia tekijöitä, jotka tuottavat yhdessä hyvinvointia. Tutkimuksia aiheesta on runsaasti ja hyvinvointivaikutukset ovat niissä selvästi havaittu.

"Tanssiharrastus tukee nuorten positiivisen minäkuvan kehittymistä. Sen kautta voi käsitellä tunteita ja teemoja, jotka voisivat muuten tuntua haastavilta. Nuorilla taideharrastus kehittää myös dialogisia taitoja sekä tutkivaa ja kriittistä asennetta omaan ympäristöönsä. Näin ollen se tukee myös aktiiviseksi kansalaiseksi kasvamista. "

" Kehon jumppaaminen vaikuttaa tietysti suoraan myös fyysisen toimintakyvyn paranemiseen. Ei myöskään ole syytä jättää huomiotta tanssiharrastuksen sosiaalista merkitystä; sen kautta voi syntyä elinikäisiä ystäviä ja yhteisiä muistoja”, Nylén kiteyttää.