Mistä löytyisi suuri sydän?

Mistä löytyisi suuri sydän?

27.5.2015

Teksti ja kuva: Tuija Hyttinen

Vettä sataa taukoamatta ja pilvet roikkuvat matalalla. Sää ei näyttäisi suosivan Siilinjärven seurakunnan vapaaehtoistyöntekijöiden virkistysiltaa Ruokoniemen leirikeskuksessa. Yhteiskuljetuksen linja-autoja seurakuntatalon pihalla odottaa sateenvarjoja kannatteleva joukko, mutta puhe sorisee iloisesti.

Vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Jenni Shakya tarkastaa, että porukka on koossa, ja kaksi bussilastillista vapaaehtoisia lähtee kohti Ruokoniemeä. Ja sitten tapahtuu yksi Luojan ihmeistä: kuin tilauksesta aurinko alkaa paistaa, kun päästään leirikeskuksen pihaan.

Yksin tai yhdessä

Siilinjärven seurakunta on mukana valtakunnallisessa Suurella sydämellä -vapaaehtoistoiminnassa. Palvelulla saatetaan yhteen vapaaehtoistyöntekijät ja avun tarvitsijat. Siilinjärvi on ollut toimintaa koordinoivassa verkkopalvelussa mukana syksystä 2013 saakka, ja toiminta on lähtenyt vilkkaasti käyntiin. Vapaaehtoisena voi toimia yksin, kaksin tai ryhmässä. Apua tarvitaan esimerkiksi lähimmäistyössä, kerho-ohjaajana, kahvittajana, jumalanpalveluksen rakentajana tai käsitöiden tekijänä. Tänä vuonna Suurella sydämellä -vapaaehtoistyö on myös Yhteisvastuukeräyksen kohteena.

Leirikeskuksen kappelissa ilta aloitetaan Jaakko Löytyn laululla ”Mistä löytyisi suuri sydän?” Siinä tiivistyy hienosti vapaaehtoistyön ajatus: ”Eläis täydesti juuri tässä, suurella sydämellä.”

Sinä olet viesti

”Kaikki on vuorovaikutusta, ja kaikki on viestiä”, tiivistää pappi Satu Väätäinen puheessaan vapaaehtoistyöntekijästä viestin viejänä.

”Kun pappi työssään joutuu selittämättömän kärsimyksen eteen, viesti vaikenee. Ei ole viestiä, vain läsnäoloa, ja oikeus olla hetken aikaa vierellä”, Väätäinen jatkaa.

Hän kehottaa kaikkia olemaan rohkeasti oma itsensä. Jokainen riittää omana itsenään.

”Jumalan armo ei ole instituutioita, ei strategioita, ei statuksia varten. Se on ihmistä varten. Ole rohkeasti oma itsesi. Sinä olet viesti.”

Pienet teot riittävät

Eila Niskanen on toiminut vapaaehtoistyössä vuosikymmeniä. Seurakunnan vapaaehtoistyöntekijänä hän on ohjannut esimerkiksi Lähetysputiikissa myytävien käsitöiden tekoa.

”Tässä tapaa innokkaita ihmisiä, ja työn tulokset näkee heti”, Niskanen kehuu.

Kun palveluiden määrää karsitaan, tarvitaan vapaaehtoistyötä enemmän.

”Aina ei tarvita isoja tekoja. Pienetkin riittävät, vaikkapa kukkakimppu tai kippo mustikoita vanhukselle, joka ei marjametsään enää itse pääse. Kaikille löytyy sopivaa vapaaehtoistyötä.”

Eveliina Rissanen pitää seurakunnan lapsille arkipyhäkoulua.

”Haluan välittää ihmisille rakkautta. Toivoisin, että jatkossa vapaaehtoistyöntekijänä voisin kohdata myös vanhuksia, yksinäisiä tai erityislapsia.”

Ismo Makkonen on laulanut seurakunnan kuorossa kolmekymmentä vuotta.

”Laulamme esimerkiksi jumalanpalveluksissa ja muissa seurakunnan tilaisuuksissa. Myös tämä on vapaaehtoistyötä, joka vaatii sitoutumista. Virkistysillasta jäi hyvä fiilis. Erityisesti painui mieleen Satu Väätäisen puhe, jossa hän painotti, että ’Sinä olet viesti’ .”

Suurella sydämellä Siilinjärvellä

Suurella sydämellä Kuopiossa