Terveyttä taiteesta

27.5.2015

Teksti: Minna Siikaniva

Kuva: Tuija Hyttinen

Lehdessämme käsitellään muun muassa taiteita ja niiden merkitystä hyvinvoinnille. Kirjoittaminen on loistava tapa purkaa ajatuksiaan paperille. Se auttaa prosessoimaan hajanaisia ideoita ja kokoamaan ne yhteen, lopputuloksena on usein uusia oivalluksia. Lukeminen lievittää tutkitusti stressiä ja auttaa rentoutumaan.

Joskus ei ole mitään sanottavaa tai on vaikea ilmaista tunteensa kirjallisesti. Käyttöön voi ottaa muita taiteen keinoja.

Kuva- ja tanssitaiteella on oma tärkeä merkityksensä. Koreografi Ville Nylén kertoo, että tanssiharrastus tukee nuorten positiivisen minäkuvan kehittymistä. Sen avulla voi käsitellä tunteita ja teemoja, jotka muuten voisivat tuntua haasteellisilta. On hienoa, että nuoret on otettu huomioon Kuopio Tanssii ja Soi -tapahtumassa ja he pääsevät ilmaisemaan harjoittelunsa tuloksia sekä suurelle yleisölle että asiantuntijoille.

Kuvataiteilijat pystyvät kiteyttämään ajatusmaailmaansa visuaalisuuden keinoin. Vanha sanonnan mukaan kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Minulla on muutamia taitelijaystäviä ja he ovat kertoneet, että saattavat työstää itselleen tärkeää teemaa useita vuosia.

Anna Tommola kirjoitti Helsingin Sanomissa 21.5. kuinka taiteen äärellä haltioituminen on terveellistä. Taidekokemukset tuovat uusia, inspiroivia ja merkityksellisiä kokemuksia. Ne voivat rauhoittaa, lievittää ahdistusta ja antaa toivoa sekä lisätä itseymmärrystä. Kulttuurin harrastaminen lisää useiden tutkimusten mukaan onnellisuutta.

Raamatussa tanssi kuvaa usein iloa. Mirjam ja naiset tanssivat ilosta 2. Moos. 15:20, Daavid tanssii Herran kunniaksi 2. Sam 6:14. Raamatulla on ollut myös tärkeä merkityksensä kuvataiteisiin. Se on innoittanut monia taiteilijoita huimiin saavutuksiin.

Raamatun sanoma voidaan tehdä näkyväksi eri taiteenlajeilla. Mikä on sinulle ominainen ilmaisumuoto?

Minkälaisen teoksen äärellä rentoudut? Ehkä löydät omasi tänä kesänä.