Hautausmailla kehitetään ympäristönhoitoa

27.5.2015

Teksti: Minna Siikaniva

Kuvat: Seija Rytkönen

Kuopion ev.lut. seurakuntayhtymällä on 36 hautausmaata. Näistä 27 on aktiivisessa käytössä. Vuosittain sekajätettä tulee 170 tonnia ja biojätettä 800 kuutiota. Jätteiden lajittelu on osa ympäristönhoitoa.

Kunta- ja seurakuntaliitokset ovat tuoneet seurakuntayhtymälle viime vuosina uusia hautausmaita. Liitosten myötä niiden kokonaispinta-ala on noin 100 hehtaaria. Hautausmailla lajitellaan seka- ja biojätteet.

Kaatopaikalle vietävää sekajätettä kertyy vuosittain noin 170 tonnia. Jätemaksu on 35 000 euroa vuodessa. Biojätteitä puolestaan tulee aktiivisilta hautausmailta yli 800 kuutiota vuodessa. Biojäte on pääosin haravoinnista tulevaa roskaa. Suurin osa Kuopion keskustan neljän hautausmaan biojätteestä saadaan uusiokäyttöön kompostoimalla osa jätteistä nurmikkomullaksi. Kompostointiprosessi kestää kolme vuotta.

Kesäkuun alussa Kuopion Isolla hautausmaalla otetaan käyttöön myös metalli- ja lasijätteiden lajittelu. Hautausmaalla on yli 30 keräyspistettä, joissa on selkeät opastukset lajitteluun. Tavoitteena on lisätä jätteiden lajittelua tulevaisuudessa myös muilla hautausmailla. Lähes kaikille hautausmaille joudutaan rakentamaan varastoalueita ja jätekatoksia ja tämä vaatii yli puolen miljoonan investoinnin lähivuosina. Seurakuntayhtymä kehittää koko ajan omaa ympäristönhoitosuunnitelmaansa.

Puistopäällikkö Aarne Laukkanen vetoaa, että hautausmailla vierailevat omaiset lajittelisivat jätteet ohjeiden mukaan.

- Erityisen tärkeää, on poistaa metallihatullisista kynttilöistä metalliosa sille varattuun jäteastiaan ja muoviosa omaansa. Mikäli ruukkukukkien ruukku on PVC-muovia, niin se on ongelmajätettä. Myös viime vuosina suosituksi nousseet led–kynttilät ovat ongelmajätettä, muistuttaa Laukkanen.

Hautausmaan alueella voi lainata lapioita, haravia ja kastelukannuja.

- Ne on aina palautettava samaan paikkaan takaisin. Lisäksi hautausmailta saa kukkaistutuksia varten hiekkaa ja multaa. Haudoilta häviää jonkun verran maljakoita, lasikynttilöitä ja koriste-esineitä. Tämä aiheuttaa omaisille pahaa mieltä. Toivon, että kaikki kunnioittaisivat hautarauhaa, vetoaa Laukkanen.

Arkkuhautapaikkoja on Kuopion alueella yhteensä yli 120 000. Hautauksia tehdään vuosittain noin 1200, joista tuhkahautausten osuus on noin 44 prosenttia.

Kuopion ev.lut. seurakuntien hautausmaat