Maalaus palvelee sanaa

Maalaus palvelee sanaa

Teksti ja kuva: Erika Suominen

Taidemaalari ja lasitaiteilija Hannu Konola sanoo, että lasimaalaustilaus Juankoskelle oli hänelle toiveiden täyttymys. ”Jotkut taiteenymmärtäjät olivat sanoneet, että minulle sopisi hyvin lasimaalaustekniikka. Ylipäätään se, että saa palvella suurta Sanaa taidemaalarin työvälineillä, on minulle kaikista tärkeintä. Saan siis toteuttaa pappeuttani lasikuvien viesteillä.”

”Olen tehnyt lasimaalauksia kuuteentoista kirkkoon ja pariin muuhun rakennukseen yhteensä 55 kappaletta. Olen ollut ikäni kiitollinen Juankosken seurakunnan luottamusmiehille, koska he uskalsivat tilata maalauksen ensikertalaiselta.”

”Luonnosten teko oli vähän kuin saarnantekoa; välillä ahdistavan vaikeaa, välillä riemullista ja lopulta olo tuntui hyvin onnelliselta. Tunsin että taitaapa onnistua. Ja miksei onnistuisi, kun aihekin annettiin kirjaimellisesti ylhäältä. Nimittäin, kun olin ensimäistä kertaa katsomassa Juankosken Ylösnousemuksen kirkon paikkaa, näin siinä yhtäkkiä viisi sateenkaarta samanaikaisesti. Se oli ihan mykistävä viritys: en koskaan ole nähnyt kolme enempää. Sateenkaarihan on Jumalan tekemän liiton merkki Vanhassa Testamentissa ja Kristuksen ylösnousemus on sama Uudessa Testamentissa.”

Hannu Konola toteaa, että ylhäällä oleva kolminaisuusaihe on välttämätön, koska se siunaa seurakunnan Isän, Pojan ja Pyhän Hengen nimeen, niin että Isä katsoo meitä Kristuksen haavojen läpi anteeksiantavalla mielellä. Sekin aihe taisi tulla aika ylhäältä.

”Liiton merkki on minulle ylivoimaisesti läheisin lasimaalaus. Pyrin sitä katsomaan joka kesä, kun liikuskelen Savossa. Siinä on sekin outo piirre, että en löydä siitä juuri mitään virheitä. Usein vanhoja maalauksiani nähdessäni huomaan asioita, jotka nyt tekisin toisin. Liiton merkissä en vielä ole vääriä ratkaisuja löytänyt.”

”Ylösnousemuksen kirkon kävijöille haluan muistuttaa, että Pyhän Hengen symboli on siellä katonrajassa – mutta itse Pyhä Henki vaikuttaa lähempänä lattiaa, seurakunnan keskellä.”