Sinun ensimmäinen vuotesi

Sinun ensimmäinen vuotesi

Teksti ja kuva: Erika Suominen

”Tämä kertoo sinun ensimmäisestä vuodestasi, onnenvuodesta. Koet ensimmäistä kertaa esimerkiksi vuodenajat”, kertoo Liina-Maija Paavilainen vauvateatterin aluksi.

Hän ja Sanna Kärkkäinen ovat pystyttäneet Juankosken seurakuntatalolle katoksen monenlaisine kankaineen, tyynyineen ja palloineen. Luvassa on aistielämysmatka noin 4–12 kuukauden ikäisille vauvoille. Vauvat ovat turvallisesti vanhemman sylissä tai hänen edessään lattialla.

Esitys perustuu Esko-Pekka Tiitisen lämminhenkiseen lastenkirjaan Opri-kissan onnenvuosi. Vuodenaikoihin tutustutaan musiikin, värien, runojen ja muotojen kautta. Vauvateatteri on taidemuoto, jonka avulla lapsen ja vanhemman varhainen vuorovaikutussuhde kehittyy ja tarjoaa lempeän, yhteisen taide-elämyksen.

Iloa ja hämmästystä

Vauvat ovat ihan ihmeissään, kun Sanna ja Liina-Maija puhaltavat höyheniä ja sulkia ensilunta kuvatessaan. Jokainen saa sulan, jolla voi kutitella vauvaa käsistä, jaloista ja kasvoista. Sitten lunta tulee oikein reippaasti ja kaikki peittyivät kevyen, valkoisen kankaan alle.

Jostain alkaa kuulua lintujen liverrystä. Tytöt laulavat aurinkolaulun ja lausuvat pieniä runonpätkiä.

Pian ollaankin jo syksyssä ja vesisateessa, jota saadaan sumuna suihkupullosta. Lopuksi tulee valtavasti värikkäitä syksyn lehtiä pallojen muodossa. Vauvat pääsevät mönkimään pallojen joukkoon.

Näkyy iloisia ja hämmästyneitä ilmeitä. Jokaiselle aistille saatiin jotain koettavaa. Vajaan puolen tunnin teatteriesitys piti otteessaan ja kaikki vauvat jaksoivat sitä seurata.

Esityksen jälkeen vanhemmilta kuulee vain kehuja. Kokemus on ollut kaikille uusi ja siitä on saanut eväitä yhteiseen hetkeen vauvan kanssa myöhempää käyttöä varten.

Vauvateatteri on uutta

Liina-Maija Paavilainen ja Sanna Kärkkäinen ovat opiskelleet teatteri-ilmaisun ohjaajiksi. ”Halusimme tarjota jotain uutta ja vauvateatteria ei vielä ole kovin paljon tarjolla.”

”Teemme tätä Outokummun teatterissa. Saimme rahoitusta Suomen Kulttuurirahastolta ja Olvi-säätiöltä, joten esitys oli ilmainen. Kaikkiaan esityksiä on kymmenen Savo-Karjalan alueella ja tämä oli ainoa Koillis-Savossa.”

Liina-Maijalla on oma vauva, jolla on testattu erilaisia asioita. ”Teatteria tehdään tilanteen mukaan ja vauvojen reaktioita seuraten. Olemme itse tehneet lavasteet,
 valinneet tekstit ja kirjoittaneet ne tähän muotoon.”