Rosmariinia, tilliä ja timjamia

Rosmariinia, tilliä ja timjamia

Teksti: Heli Haring

Kuva: Tuija Hyttinen

Kevätaurinko pilkistää ja maa on kuoriutunut lumivaipastaan. On taas se aika vuodesta, jolloin kotipuutarhureiden multasormia alkaa syyhyttää.

Viime vuosina yhä useampi suomalainen on innostunut kasvattamaan itse yrttejä. Kuopiolainen Jyrki Virtanen on vaalinut omalla pihallaan yrttimaata jo neljä kesää.

Mistä sait innostuksen yrtteihin?

”Varmaan se on osittain ihan verenperintöä, sillä lapsuudenkodissani oli hyötypuutarha. Olen myös erittäin kiinnostunut ruuanlaitosta, johon yrtit liittyvät olennaisena osana. Vuonna 2011 muutimme nykyiseen asuntoomme ja saimme oman pihan, jossa voi kasvattaa useampiakin erilaisia yrttejä.”

Missä vaiheessa kevättä aloitat kasvattamisen?

”Vielä tähän mennessä en ole kasvattanut yrttejä siemenistä, vaan olen ostanut valmiita taimia. Ne voi laittaa vesiviljelylaatikoihin ja kasvattaa sisällä. Sitten, kun säät sallivat, yrtit on helppo siirtää ulos. Laatikoissa saa muuten ruokakaupasta ostetut yrttipuskatkin pysymään pitkään tuoreina.

Remontin takia pihamme on nyt vähän mullin mallin, joten tänä vuonna vielä mennään valmiilla taimilla. Ensi vuonna ehkä voisin kokeilla siemenistä kasvattamista.”

Montako lajia yrttipenkistäsi löytyy?

”Keskimäärin kymmentä erilaista yrttiä olen joka kesä kasvatellut. Yleensä olen aina laittanut timjamia, rosmariinia, oreganoa, persiljaa ja tilliä, mutta muuten olen pyrkinyt kokeilemaan jotain uuttakin. Jos laji osoittautuu sellaiseksi, ettei sitä tule paljonkaan käytettyä, niin seuraavana kesänä vaihdan taas johonkin muuhun.”

Mikä on suosikkiyrttisi?

”Pidän kovasti Välimeren alueen yrteistä, kuten rosmariinista, oreganosta ja timjamista. Uusi suosikki on sitruunatimjami, joka sopii erittäin hyvin kalan kanssa.”

Miksi yrttejä kannattaa kasvattaa itse?

”Sillä tavalla saa jatkuvasti tuoretta maustetta ruokapöytään. Suomessa käytetään aika vähän yrttejä ja niiden kulutusta olisi hyvä lisätä, koska monet niistä toimivat oivana suolan korvikkeena.”