Sanallista: Taivas maailmassa

Paula Hagman-Puustinen

Tuusniemen aluepappi

Järvi-Kuopion seurakunta

Messu on alkamassa. Kanttori soittaa alkusoittoa. Polvistun ja nostan katseeni alttaritauluun. Siinä on Ristiinnaulittu. Tunnen itseni pieneksi. Se on hyvä tunne. Taivas on läsnä: me pienet ihmiset Kaikkivaltiaan edessä, taivaan kansalaisina maailmassa.  Esirukouspyyntöjä on taas jätetty runsain mitoin. Niiden puolesta rukoilemme. Alttarikutsun jälkeen saamme konkreettisen kosketuksen taivaan todellisuudesta: Herramme Jeesuksen Kristuksen ruumis ja veri, sinun puolestasi annettu ja vuodatettu. Sitten lähdemme kukin omaan arkeemme. Joku kävelee vielä hautausmaan kautta. Käy muistelemassa ja kaipaamassa.

Minä jatkan kastetilaisuuteen. Taivas on läsnä, kun kastevesi hivelee pienen päätä: Isän, Pojan ja Pyhän Hengen nimeen. Mietin, mitä on taivaan kansalaisuus? Taivaan kansalaisuutta ei eletä pelkästään juhlahetkissä. Se on läsnä myös elämän pimennoissa. Taivaan kansalaisuus on myös uimista vastavirtaan – sen sijaan, että ajautuisi virran mukana. Olemme täällä siksi, että evankeliumin täytyy kuulua maailmassa. Taivaan kansalaisuus on myös Jeesuksen esirukoiltavana ja Hänen kannettavanaan olemista. Se on rakastamista silloinkin, kun siihen ei olisi aihetta.

Huomaan odottavani jo seuraavaa messua. Siinä taivaan kansalaisuus vahvistuu ja saamme tuntea yhteyttä toistemme kanssa. Taivashetket luovat valoaan elämän varjopaikkoihin. Missä on Jeesus, siellä on taivas.

Taivaan kansalaisena
maailmassa

4. sunnuntai pääsiäisestä, Joh. 15: 10–17

Jeesus sanoi opetuslapsilleen:
”Jos noudatatte käskyjäni, te pysytte minun rakkaudessani, niin kuin minä olen noudattanut Isäni käskyjä ja pysyn hänen rakkaudessaan.
Olen puhunut teille tämän, jotta teillä olisi minun iloni sydämessänne ja teidän ilonne tulisi täydelliseksi. Minun käskyni on tämä: rakastakaa toisianne, niin kuin minä olen rakastanut teitä.”