Perhepäivässä opittiin sirkustemppuja

28.4.2015

Teksti: Heli Haring

Kuva: Timo Hartikainen

Harvoin näkee kirkkosalia niin täynnä kuin huhtikuisena sunnuntaina perhemessussa Männistössä. Myös iältään kirkkoväki poikkeaa totutusta: valtaosa on lapsia ja nuoria aikuisia. Sylivauvat osallistuvat lastenvirsien laulamiseen iloisesti kiljahdellen ja osa leikki-ikäisistä vaeltelee uteliaan näköisenä kirkkosalin käytävällä.

Messun jälkeen kokoonnutaan yhteiselle lounaalle. Sen päätteeksi on vuorossa pikkuväen innokkaasti odottama sirkustyöpaja. Riemulla ei ole rajoja.

Vilinää ja vilskettä

Kuopion Sirkuksen väki on suunnitellut eri-ikäisille lapsille sopivia temppuja, joita voi kokeilla kirkkosaliin pystytetyillä toimintapisteillä. Isommat testailevat muun muassa nuorallakävelyä ja kärrynpyöriä, pienemmät puolestaan ottavat tuntumaa jonglööripalloihin ja -keiloihin. Hetkessä paikka on täynnä vilinää ja vilskettä.

Maria Heiskanen ja hänen poikansa Veeti ja Väinö Rantonen katselevat sirkustelua sivummalta. 5-vuotias Väinö vielä miettii, mitä lajia arvaisi lähteä kokeilemaan.

”Hän on hyvin harkitsevainen poika. Ei ryntäile suin päin tilanteisiin”, poikien mummo Sisko Heiskanen kuvailee.

2-vuotiasta Veetiä taas kiinnostaa tässä vaiheessa eniten valokuvaajan salamalaite.

Maria Heiskanen kertoo porukan olevan nyt ensimmäistä kertaa mukana perhepäivän vietossa.

”Mummohan se sai meidät houkuteltua tänne. On ollut tarkoitus osallistua jo aikaisemminkin, mutta aina on tullut jotain muuta ohjelmaa.”

”Lasten tapahtumat kiinnostavat kyllä kovasti. Hienoa, että tällaisia järjestetään.”

Maria itse on viettänyt lapsuutensa aivan Kallaveden kirkon naapurissa ja on omien sanojensa mukaan jo vaippaikäisestä saakka ollut mukana seurakunnan toiminnassa.

”Siksi haluaisin tarjota myös omille lapsilleni samanlaisen mahdollisuuden.”

Kevyempi kaava innostaa

Heli Ampemin tyttäret Anna ja Naana ovat jo ehtineet kiertää kaikki toimintapisteet.

”Hauskinta oli pyörittää hulavannetta”, Anna selvittää.

Hän voisi hyvin ajatella menevänsä isona sirkukseen töihin.

”Olemme osallistuneet aikaisemminkin näihin perhepäiviin. Asumme tuossa lähellä, joten kynnys lähteä liikkeelle ei ole kovin iso”, Heli kertoo.

Tyttöjen lisäksi mukana on myös yhdeksän kuukauden ikäinen Benjamin.

”Hän on ollut koko tämän ajan hirveän kiltisti, kun on ollut niin paljon jännittävää katseltavaa.”

Lapset ovat Helin mukaan viihtyneet kirkolla erittäin hyvin.

”Perheille suunnattuja teemapäiviä voisi olla vaikka useamminkin. Jumalanpalvelus oli suunniteltu vähän kevyemmäksi ja lapsille sopivaksi, sellainen innostaa osallistumaan.”

Perhepäivä neljästi vuodessa

Männistön seurakunnassa on jo muutaman vuoden ajan järjestetty teemallisia perhepäiviä.

”Niitä on aina kaksi kevätkaudella ja kaksi syksymmällä”, pastori Salla Tyrväinen kertoo.

”Joka kerta on erilaista toimintaa messun päätteeksi. Esimerkiksi alkutalvesta vietimme perhepäivää laskiaisteemalla rekiajeluineen ja pulkkamäkineen.”

Perhepäivien alla on aina ollut varhaisnuorten leiri, joka päättyy sunnuntain messuun.

”Monet leiriläisten vanhemmista ovat myös tulleet silloin kirkkoon. Siitä alun perin lähti ajatus, että voisimme ruveta järjestämään erityisesti lapsiperheille suunnattuja perhepäiviä.”

”Halusimme tuoda esille sitä, että kirkossa voi viihtyä ja viettää aikaa yhdessä. Lapsille on mahdollista tarjota siellä elämyksiä ja kehittävää toimintaa.”

Tilaisuudet ovat osoittautuneet suosituiksi – kirkkosali on yleensä ollut lähes täynnä.

”Samalla voimme tehdä kirkkoa tutuksi juuri sille kohderyhmälle, joka ei muuten kirkossa paljonkaan käy.”