Kukkivaa luovuutta

25.3.2015

Teksti: Heli Haring

Kuvat: Seija Rytkönen

Kauniit kukka-asetelmat koristavat monen kodin pöytää tänä pääsiäisenä Riistavedellä.

Parisen viikkoa ennen pääsiäispyhiä koittaa Riistaveden seurakuntatalolla odotettu päivä. Varttuneen väen virkistyspäivässä on luvassa pääsiäiskukka-asetelmien askartelua.

”Teimme asetelmia myös viime vuonna ja kävijät tykkäsivät siitä kovasti. Siksi päätimme ottaa uusiksi myös nyt”, virkistyspäivän ohjaaja, diakonissa Minna Puustinen kertoo.

”Kuulin, että monella kukka-asetelmat olivat viime pääsiäisen aikaan kestäneet kauniina yli kolme viikkoa.”

Hauskaa ja hankalaa

Yhteisen lounaan ja alkuhartauden jälkeen osallistujien sormet jo syyhyävät päästä kukka-asetelmien tekoon. Krysanteemit, pajunkissat, kuusenhavut, kreppipaperit ja värikkäät höyhenet tekevät kauppansa, kun luovuus pääsee valloilleen.

Puustinen neuvoo vuolemaan ensiksi pohjapalan puolipallon muotoiseksi, jotta siihen olisi helppo kiinnittää kukat ja koristeet. Tästä irtoaakin kokoontumisen ensimmäiset naurut.

”Taidettiin vuolla niin tehokkaasti, ettei jäänyt minkäänlaista pohjaa jäljelle”, pöydän ympärillä nauretaan.

Sirkka Antikainen tuskailee oman asetelmansa kanssa. Sellofaanikääre kun ei ota asettuakseen oikealla tavalla.

”Taitaa iskeä uskonpuute heti alkuunsa”, hän epäilee.

Antikainen on käynyt vuosien ajan varttuneen väen virkistyspäivissä, mutta kukka-asetelman teossa hän on mukana ensimmäistä kertaa.

”Hyvin mukavia kokoontumisia nämä ovat. Tapaa tuttuja ja aina on jokin kiinnostava teema.”

”Viime vuonna en päässyt osallistumaan pääsiäisaskarteluun ja nyt vähän jännittää, että minkälaisen tekeleen saan aikaiseksi”, Antikainen tuumaa.

Kukkien merkeissä

Leena Laitinen ei kuulu virkistyspäivien vakiokävijöihin, mutta nyt asetelmanteko houkutteli.

”Olin viime vuonnakin tekemässä kaksi asetelmaa. Toisen annoin tuttavalleni.”

Laitinen on löytänyt oman juttunsa seurakunnan neulepiiristä, jossa hän käy säännöllisesti.

”Myös naisten illat ovat sellaisia, joissa tulee käytyä. Seurakunnalla kyllä olisi monipuolista tarjontaa, mutta harrastuksia on niin paljon, ettei joka paikkaan millään ehdi.”

”Varmasti uudet työntekijät ovat tuoneet uusia tuulahduksia toimintaan.”

Varttuneen väen virkistyspäivä kokoontuu Riistavedellä kerran kuussa. Kävijöitä on ollut keskimäärin kaksikymmentä. Jokaisessa kokoontumisessa on oma teemansa.

”Tämä kevät näköjään etenee kukkien merkeissä, sillä toukokuussa teemme kevätretken Iisalmeen Jauhiaisen puutarhalle”, Minna Puustinen nauraa.

Yksi suosittu teema Puustisen mukaan oli elämänkaarikartan laatiminen.

”Jokainen kirjasi oman tarinansa merkkipaaluineen ja valokuvineen. Elämänkaarikartat ovat kallisarvoisia muistoja jälkipolville.”