Hautajaiset antavat tilan yhteiselle surulle

25.3.2015

Teksti: Minna Siikaniva

Kuva: Tuija Hyttinen

”Ihminen joutuu järjestämään keskimäärin 1,7 kertaa hautajaiset elämänsä aikana. Ei ihme, että ensimmäistä kertaa hautajaisia järjestävä tuntee avuttomuutta”, pohtii Kuopion seurakuntien puistopäällikkö Aarne Laukkanen.

Hautajaisten järjestäminen aloitetaan seurakuntien hauta- ja puistotoimistosta. Sieltä varataan kappeli, siunausaika, pappi ja kanttori sekä paikka muistotilaisuudelle. Samalla käynnillä varataan hautapaikka sekä varmistetaan hautaoikeuden haltija ja haudan mahdollinen hoitaminen. Hautaustoimistot huolehtivat arkun tai uurnan hankkimisesta, samoin vainajan kuljetuksesta.

Lääkärin antama lupa hautaamiseen toimitetaan aina hauta- ja puistotoimistoon. Hautausjärjestelyt voidaan aloittaa, vaikka lupa hautaamiseen viivästyy.

”Ihmiset ovat hauta- ja puistotoimiston toimintaan tyytyväisiä. He ovat helpottuneita, kun kaikki järjestyy yhdestä paikasta. Jossain vaiheessa prosessia keskustellaan usein myös vainajan elämästä”, kertoo hauta- ja puistotoimiston toimistosihteeri Seija Kukkonen.

”Ulkopuoliselle on usein helpompi purkaa suruaan”, Laukkanen toteaa.

Herra, anna hänelle iankaikkinen lepo

Kristilliseen uskoon kuuluu ylösnousemuksen toivo. Tätä tarkoittaa se, kun kirkko siunaa vainajan sanoilla: ”Jeesus Kristus Vapahtajamme herättää sinut viimeisenä päivänä.”

Siunauspäiviä ovat yleensä torstai, perjantai ja lauantai. Järvi-Kuopiossa ja Siilinjärvellä perjantai ja lauantai. Kirkkoon kuulumaton voidaan siunata, ellei se ole ollut vastoin vainajan tahtoa.

Kappeli varataan puoleksitoista tunniksi.

”On tärkeää, että hautajaisissa on kiireetön tunnelma, siksi aikaa varataan aina riittävästi kuhunkin siunaustilaisuuteen,” Kukkonen selvittää.

Siunaustilaisuuden sisällöstä, kuten kukkien laskemisen ajankohdasta ja musiikkivalinnoista, sovitaan papin kanssa.

”Arkkuhautauksessa tarvitaan kuusi kantajaa. Vainajalle läheisimmät asettuvat arkun pääpuolelle, kappelista lähdettäessä takimmaisiksi. Läheisin tai vanhin omainen kantaa arkkua vainajan sydämen puolella”, Laukkanen muistuttaa.

Uurna voidaan haudata omaisten hallinnassa olevaan hautaan tai erilliseen uurnahautaan. Pappi on mahdollista pyytää mukaan myös uurnan maahan kätkemiseen.

Muistotilaisuus voidaan järjestää seurakuntien tiloissa. Siunaava pappi osallistuu pääsääntöisesti myös muistotilaisuuteen. Ohjelmasta on hyvä sopia papin kanssa ennakkoon. Muistotilaisuus on se hetki, jolloin vainajan elämää voidaan muistella vapain puheenvuoroin.

Tukea sururyhmistä

Vainajan ja hänen läheistensä puolesta rukoillaan oman seurakunnan kirkossa siunausta seuraavan sunnuntain jumalanpalveluksessa. Vainajan nimi julkaistaan myös Kirkko ja koti -lehden kirkollisissa ilmoituksissa.

Seurakuntien järjestämään sururyhmään voi osallistua sen jälkeen, kun läheisen kuolemasta on kulunut noin kolme kuukautta. Sururyhmiä järjestetään lapsille, työikäisille, eläkeläisille ja itsemurhan tehneen läheisille.

Pyhäinpäivänä kaikissa kirkoissa järjestetään kirkkoilta, jossa luetaan edellisen pyhäinpäivän jälkeen kuolleiden nimet, sytytetään kynttilä sekä rukoillaan vainajien ja heidän läheistensä puolesta.

Katso Kuopion seurakuntien sururyhmät

Tuhkaukset lisääntyneet

Viime vuonna Kuopion hauta- ja puistotoimisto oli mukana järjestämässä 1 174 hautausta. Tuhkaus on lisääntynyt, niitä on jo lähes puolet kaikista hautauksista.

Hautausmaista pidetään hyvää huolta. Vuonna 2015 palkataan 81 kesätyöntekijää hautausmaiden kunnostustöihin. Hakemuksia tuli 310, joka on yli sata enemmän kuin viime vuonna. Valituista kesätyöntekijöistä 25 % on uusia työntekijöitä.

Siilinjärvellä hautauksia oli viime vuonna 128, joista tuhkauksia 35. Kesätyöntekijöiden valinta on vielä kesken, mutta hakemuksia tulee yleensä noin 100. Kausityöntekijöitä hautausmaalle palkataan 4–5. Lisäksi palkataan 10 nuorta. Joka kesä pyritään antamaan mahdollisuus uusille nuorille työntekijöille.