Rauha luonnon keskellä

Rauha luonnon keskellä

Kuva Hanna Karkkonen

Rauha Hakkarainen muistelee lämmintä syyspäivää, jolloin hän oli metsässä jossain päin Savoa. Maasto oli kallioista, vesistö lähettyvillä ja aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta. Ja kas, muutaman askeleen päässä loikoili kerällekiertynyt rantakäärme kalliolla, johon Rauhakin poikkesi.

”Siinä me sulassa sovussa paistattelimme ja nautimme syksyisestä tunnelmasta.”

Kuopiolainen Hakkarainen on ollut metsässä liikkuja pienestä asti.

”Olen kotoisin Tuusniemeltä ja siellä yhdessä keräsimme marjat ja sienet perheellemme. Muistan ne äidin maukkaat ruoat ja leivonnaiset, joita hän sitten antimista valmisti. Marjat maistuivat niin makeilta. Enkä muista, että olisi ollut vaikeaa lähteä muiden mukaan.”

Tuusniemen maisemissa Rauha samoilee edelleen, mutta piirit ovat tuttavien myötä laajentuneet ympäri Savoa. ”Yhdessä on mukava seikkailla uusille poluille etsimään puolukoita ja vahveroita. Muutaman työkaverin kanssa retki metsään on joka syksyinen perinne.”

Informaatioähkystä mietiskelemään

”Taannoin konsertissa, kuunnellessani laulua ”Oi, kiitos sa Luojani armollinen joka hetkestä, jonka ma elin...” tuli mieleeni kauniita hetkiä luonnossa. Sielun ikkunoista nähtynä. Hetkessä eläminen on tärkeää ja sen aistii metsässä paremmin kuin kiireen keskellä.”

”Joskus edelleenkin sitä hämmästyy ja havahtuu, mikä ihanuus ja rauha tilanteissa on.”

”Ehkä sitä työkiireiden keskellä ei ehdi pysähtymään, vaikka haluaisikin. Siksi olisi tärkeää edes silloin tällöin lähteä omalle retkelle informaatioähkyn keskeltä ja miettiä omaa elämää, havainnoida, mitä kaikkea ympärillä on hyvin.”

Sairaalassa työskennellyt Hakkarainen muistelee, miten silloisessa arjessa metsäretket olivat niin fyyisen kuin henkisenkin kunnon hoitamista. ”Oikein odotin, että pääsisin luontoon hengähtämään.”

Nuoret ja sienikorit

”Luonnon seuraaminen ja siellä liikkuminen on nautinto. Saa kokea löytämisen iloa. Ja iloa sen monimuotoisuudesta.”

”Vanhankansan ihmisenä ajattelen myös hyötynäkökulmaa. Kaiken kivan lisäksi saa ilmaista ruokaa, sieniä ja marjoja. Marjathan ovat mitä parhainta ravintoa.”

Rauha Hakkarainen oli Kuopiossa Elonkorjuujuhlilla Marttojen sienipyödän äärellä.

”Tein havainnon, että juttelemaan tuli paljon nuoria, jotka olivat löytäneet sienestyksen. He kyselivät niin keräämisestä kuin ruokien laittamisesta. Luonnon rauha ja antimiset jaksavat ilokseni kiinnostaa edelleen eri-ikäisiä.”

HANNA KARKKONEN