Yhteistyöllä syntyy elämäys

25.3.2015

Teksti: Heli Haring

Kuvat: Timo Hartikainen

Hiljainen viikko käynnistyy konsertilla, joka on monen tekijän summa.

Kuopion musiikkikeskuksen kamarimusiikkisalissa käy melkoinen kuhina. Yksi porukka availee ääniään, toinen selailee mietteliäänä nuotteja ja kolmas virittelee instrumenttejaan.

Alavan ja Maaningan kirkoissa esitettävän Antonio Salierin c-molli Requiemin & Schützin Seitsemän sanaa ristillä -konsertin ensimmäiset yhteisharjoitukset ovat alkamassa. Koolla on Alavan kirkkokuoro, kamarikuoro Ancora sekä Savonia-ammattikorkeakoulun opiskelijoiden sinfoniaorkesteri.

Alun hälinän jälkeen jokainen löytää lopulta oman paikkansa palapelissä ja kapellimestari Rauno Tikkanen tarttuu tahtipuikkoonsa. Requiemin latinankieliset säkeet kajahtavat mahtipontisesti ilmaan.

Harvinaista herkkua

Alavan seurakunnan kanttori Ossi Jauhiainen on innoissaan työn alla olevasta esityksestä.

”Luvassa on monella tapaa harvinaista herkkua musiikin ystäville. Salieria ei tietääkseni ole koskaan esitetty Kuopiossa. Schützin teosta on esitetty aikaisemmin suomeksi, mutta me esitämme sen nyt saksaksi.”

Salieriin päädyttiin kamarikuoro Ancoran johtajan Jussi Mattilan ehdotuksesta.

”Hän esitti, että kokeillaanko välillä Salierin Requiemia perinteisemmän Mozartin sijaan.”

”Täytyy myöntää, että minullekin Salieri oli uudempi tuttavuus. En ollut edes tiennyt, että hänkin on säveltänyt Requiemin”, Jauhiainen nauraa.

Sen lisäksi, että on treenannut Alavan kirkkokuoron kanssa esitystä, Jauhiainen on itse myös yksi konsertin neljästä solistista.

”Nämä eivät ole pelkästään kuoroteoksia vaan myös solisteille riittää laulettavaa.”

Koulutuksellisuus tärkeää

Yhteistyöproduktiossa on monta liikkuvaa osaa, joiden on pelattava saumattomasti yhteen lopullisessa esityksessä.

”Kuorot ovat harjoitelleet ensin erikseen omien johtajiensa ohjauksessa. Tänään ne treenaavat ensimmäistä kertaa yhdessä orkesterin kanssa. Solistit tulevat mukaan vasta esitysviikon harjoituksiin.”

Jauhiainen korostaa yhteistyön merkitystä musiikki- ja konserttiproduktioissa.

”Eri kuorojen ja paikallisten musiikkialan opiskelijoiden yhteistyö on elinehto sille, että voimme tarjota monipuolisen ja laadukkaan ohjelmiston.”

”Monet seurakuntienkin musiikkiproduktiot saattaisivat jäädä tekemättä ilman alan koulujen panostusta.”

Rauno Tikkanen painottaa yhteistyössä myös koulutuksellista puolta.

”Tällaiset projektit ovat musiikkialan opiskelijoille mitä parhain tapa oppia.”

”Ja harrastajakuoroille puolestaan on motivoivaa päästä välillä mukaan tekemään isompia musiikkituotantoja. Yhteistyö antaa jokaiselle osapuolelle jotain”, Jauhiainen summaa.

Tervetuloa Maaninka

Konsertti esitetään Alavan lisäksi myös Maaningan kirkossa.

”Ajatuksena oli, että tällä tavalla haluamme omalta osaltamme toivottaa maaninkalaiset tervetulleiksi Kuopioon”, Jauhiainen ja Tikkanen kertovat.

Jauhiaisen mukaan esityksen suunnittelu käynnistyi jo noin vuosi sitten.

”Perinteisesti palmusunnuntaina on Tuomiokirkossa esitetty Johannes-passio, mutta kirkon remontin vuoksi tämä vuosi jää väliin.”

”Siksi esitinkin, että jospa Alava ottaisi nyt järjestääkseen palmusunnuntain ohjelmiston.”

Jauhiainen on treenannut kuoroaan tätä esitystä varten viime syksystä alkaen.

”Toiveissa on, että konserttiviikon alkupuolella pääsisimme jo harjoittelemaan remontoituun Alavan kirkkoon.”

”Odotan jo kovasti remontin valmistumista. On ihan eri asia esittää musiikkia kirkossa kuin seurakuntasalissa. Remontin jälkeen kirkon äänentoistonkin pitäisi olla entistä parempi.”

Ainutlaatuinen tilaisuus

Mari Luostarinen on laulanut Alavan kirkkokuorossa noin viisitoista vuotta. Nyt esitettävä teos on hänellekin uusi tuttavuus.

”Lisäksi tämä on ainutlaatuinen tilaisuus kirkkokuorolle päästä esiintymään yhdessä kamarikuoron ja sinfoniaorkesterin kanssa.”

”On myös hieno kokemus saada harjoitella erilaisten johtajien ohjauksessa”, Luostarinen pohtii.

Isommat yhteisproduktiot monipuolistavat Luostarisen mukaan kuoron toimintaa.

”Harjoittelu vaatii paljon enemmän kuin perusmessun kuoroesitys. Tällainen tarjoaa haastetta.”

Esityksen solisteina ovat Eeva Hartemaa sopraano, Teppo Lampela altto, Ossi Jauhiainen tenori ja Jouni Kokora basso. Mukana Alavan kirkkokuoro, kamarikuoro Ancora sekä AMKO-sinfonia, johtajanaan Rauno Tikkanen.

Konsertti 28.3. klo 15 Maaningan kirkossa ja 29.3. klo 15 Alavan kirkossa.

Alavan remontti valmis

Alavan kirkon käyttöönottojuhlaa vietetään sunnuntaina 29.3. klo 11 piispa Jari Jolkkosen johdolla.

Seurakunnan kymmenen kuukauden remontti päättyy ja jumalanpalvelukset palaavat uudistettuun kirkkosaliin. Kirkko on Museoviraston suojeluksessa, joten suuria muutoksia kirkkosalissa ei ole tapahtunut.

Kirkkosalin valaistus on uusittu. Kirkon penkkien päälliset on käsitelty nahkamaalilla ja samalla poistettu muutama ensimmäinen penkkirivi. Äänentoistoa on parannettu.

Kirkkoon tulee kaksi taideteosta, Pauno Pohjolaisen teos Keskustelu taivaan asujaimen kanssa ja Jenni Rutosen Kastepuu.

Hanna Korvelan johdolla on suoritettu kirkkotekstiilien uusinta- ja restaurointityötä.

Lisäksi ulkoseinien betonielementit ja niiden kiinnitys on korjattu. Myös kaikki ikkunat ja ovet on uusittu. Remontin kustannukset olivat noin kolme miljoonaa euroa. Alavan kirkko on rakennettu vuonna 1969.