Onko tämä Kristuksen veri?

Onko tämä Kristuksen veri?

25.3.3015

Teksti: Matti Jantunen

Parisen vuotta sitten TV:n viihdeohjelmassa maisteltiin ehtoollisviiniä ja ilkamoitiin ajatuksella, että uskovien mielestä siinä on Jeesuksen verta. Kristittynä luonnontieteilijänä mieleeni pulpahti luku 602 200 000 000 000 000 000 000. Se on Avogadron vakio, joka kertoo että esim. 12 grammassa hiiltä ja 18 grammassa vettä on tuon luvun osoittama määrä hiiliatomeja ja vesimolekyylejä. Grammasta voi siis periaatteessa jakaa hyvin, hyvin monelle. Ryhdyin laskemaan.

Öylättileivässä on hiiltä noin gramman neljäsosa ja ehtoollisviinissä vettä viitisen grammaa. Hiilen ja veden varastot ja kierrot, toisaalta luonnossa ja toisaalta ihmisen elimistössä, tunnetaan tarkoin. Molemmat ovat 2000 vuodessa sekoittuneet globaalisti. Siispä laskin, suuruusluokan tarkkuudella, kuinka suuri määrä hiiliatomeja ja vesimolekyylejä oli 30 vuoden aikana ollut osana Jeesuksen ruumiista ja verta, miten suuren osuuden kaikesta kierrossa olevasta hiilestä ja vedestä ne muodostavat sekä lopulta, paljonko niistä täydellisen sekoittumisen jälkeen riittäisi tänä päivänä kuhunkin öylättiin ja ehtoollispikariin. Laskelmassa on suuria lukuja, mutta matemaattisesti se on yksinkertainen. Valmistaudu yllättymään.

Jokaisessa öylätissä on suuruusluokaltaan puoli miljardia hiiliatomia Kristuksen ruumiista ja ehtoollispikarissa kaksi miljoonaa vesimolekyyliä Kristuksen verestä. Vastaavan tuloksen olisin saanut laskemalla typpi-, happi-, rauta- tai kalsiumatomeja, tai jos olisin laskenut osuuksia tunnetun faaraon tai tuntemattomaksi jääneen orjan ruumiista ja verestä tai osuuksia missä tahansa leipäpalassa ja viinilasillisessa.

Kun nautit ehtoollista, Kristus on siis aina myös aineellisesti läsnä – siunasi ehtoollisen sitten helluntailainen, jolle kyse on symbolisesta muistoateriasta, luterilainen, jolle kyse on Kristuksen ruumiista ja verestä ulkonaisesti leivän ja viinin muodossa, tai katolinen pappi, jolle kyse on todellisesti Kristuksen ruumiista ja verestä. Kristuksessa me olemme kaikki yhtä – tietäen tai tietämättämme.