Syömällä voi tehdä hyvää

25.3.3015

Teksti: Minna Siikaniva

Kuva: Tuija Hyttinen

Olin Helsingissä käymässä ja mietin ystäväni kanssa varhaista lounaspaikkaa. Ehdotin Alppilan kirkon brunssia, sillä voisin tehdä sieltä jutun samalla lehteen. Ystäväni oli todella hämmästynyt.

”Mitä? Brunssi kirkossa, siis siinä kirkkosalissa? Ei tunnu yhtään sopivalta!”.

Kerroin, että ruokailu on aulassa ja sen järjestävät ammattikokit yhdessä vapaaehtoisten kanssa. Eikö ole hyvä, että kirkkoon voi mennä perheen tai ystävien kanssa syömään. Myös yksinäisillä on mahdollisuus aterioida toisten kanssa. Suureen aulatilaan mahtuu jättämään lastenrattaat ja lapsille on varattu myös leikkitilaa. Lisäksi brunssin tuotosta osa menee hyväntekeväisyyteen. Syömällä yhden aterian tarjoaa samalla ruuan nälkäiselle Afrikassa.

Hetken pohdittuaan ystäväni muutti mielensä ja ajatus alkoi hänestä kuulostaa hyvältä. Aikataulusyistä emme kuitenkaan Alppilaan ehtineet.

Myös Agricolan kirkossa Tuomasyhteisön vapaaehtoiset yhdessä Helsinki Mission kanssa järjestävät Soppasunnuntain, jossa ennen messua voi osallistua sopan keittoon tai vain tulla syömään. Maksu on vapaaehtoinen.

Kuopion kirkoissa on järjestetty maaliskuussa paljon yhteisvastuulounaita. Lisäksi Kuopion torilla järjestettiin perinteinen puuroviikko yhteisvastuukeräyksen hyväksi.  Puuroviikon toteuttajina ovat diakoniakeskus yhdessä paikallisseurakuntien diakoniatyön ja vapaaehtoisten kanssa.

Yhdessä syömisessä on jotain hyvin alkukristillistä. Kiirastorstain tapahtumiin liittyy Jeesuksen ja opetuslasten viimeinen yhteinen ateria ja pyhän ehtoollisen asettaminen. Monilla kristityillä pääsiäisen paaston päättää yhteinen ateria Jeesuksen ylösnousemuksen juhlan kunniaksi. Ruokaperinne nousee kristillisestä symboliikasta. Suklaapuput ovat hedelmällisyyden ja uuden elämän vertauskuvia. Pääsiäismuna puolestaan on vertauskuva ikuisesta elämästä ja ylösnousemuksesta. Sen kuori kuvastaa Jeesuksen hautaa, jonka läpi elämä murtautuu. Pääsiäislammas saa uuden merkityksen Jeesuksen kuoleman ja ylösnousemuksen kautta, ”Jumalan karitsa”, joka antoi henkensä ihmisten vapauttamiseksi.