Tanssin iloa gospel-lattareiden tahtiin

25.2.2015

Teksti: Heli Haring

Kuvat: Tuija Hyttinen

Hiki pintaan, hymyä huuleen ja rytmistä kiinni. Gospel-lattarileirillä
Siilinjärvellä hoidettiin kehoa ja mieltä.

Siilinjärven seurakunnan leirikeskus Ruokoniemessä on helmikuisena viikonloppuna täynnä naisenergiaa. Gospel-lattarit ovat houkutelleet paikalle reilut kaksikymmentä innokasta tanssijaa – muutamat heistä jopa Etelä-Suomesta asti.

”Leirin teemana on armo. Kuulin, että joku osallistujista oli päättänyt tulla nimenomaan tuon teeman takia”, Siilinjärven seurakunnan lähetyssihteeri ja yksi leirin vetäjistä, Jenni Shakya, kertoo.

”Täytyy sanoa, että itsekään en ole monessa paikassa kokenut sellaista armon tunnetta kuin gospel-lattaritunneilla.”

Gospel-lattarit™ on Tampereen NNKY:ssä vuonna 2007 aloitettu, tuotemerkillä suojattu kristillinen treenimuoto, jossa tanssitreeniin yhdistetään alku- ja loppurukous sekä kristillinen latinalaismusiikki.

Positiivinen yllätys

Kuopiolainen Susanna Räsänen otti leirillä ensituntumaa gospel-lattareihin.

”Olen aina tykännyt tanssimisesta, mutta en ole koskaan kokenut lattareita omaksi jutukseni”, Räsänen tuumaa.

”Ystäväni pyysi minua mukaan leirille – ja onneksi tulin. Tämä on ollut todella positiivinen kokemus.”

Erityisesti Räsänen kehuu leirin ohjaajia.

”He ovat aivan loistavia. Lisäksi ilmapiiri porukan kesken on ihana. On hienoa, että täällä on mukana niin monen ikäisiä naisia.”

”Tulin hakemaan pientä hengähdystaukoa ja yhteistä aikaa ystäväni kanssa. Koen, että olen oppinut täällä paljon uutta ja saanut myös henkistä evästä.”

Leirin aikana Räsästä puri lattarikärpänen.

”Intouduin näistä tansseista. Toivon kovasti, että säännölliset gospel-lattaritunnit käynnistyisivät ja pääsisin jatkamaan harrastusta.”

Tanssi vapauttaa

Leirin pääohjaajina toimivat Asta Lehtimäki ja Piialiina Helminen. He ovat jo useamman vuoden ajan kiertäneet pitämässä gospel-lattarileirejä eri puolilla Suomea.

”Tunneille ja leireille voivat tulla kaikki asiasta innostuneet – vaikka ei olisi aikaisemmin ottanut ainuttakaan tanssiaskelta.”

”Gospel-lattareissa on tärkeää, että tanssiminen on niin fyysisesti kuin henkisestikin mahdollisimman turvallista. Haluamme luoda tunneilla hyväksyvää ilmapiiriä, jonne jokainen voi tulla juuri sellaisena kuin on.”

Helminen kertoo, että Suomessa oli pitkään vallalla kulttuuri, jossa nainen opetettiin häpeämään omaa kehoaan ja seksuaalisuuttaan.

”Gospel-lattaritunneilla olen nähnyt, kuinka upealla tavalla tanssi voi vapauttaa naisia. Kerrankin eräs vanhempi rouva iloitsi, että hän sai edes hetken tuntea olevansa Jumalan silmissä kaunis.”

Gospel-lattaritunnit ovat levinneet seurakuntiin ympäri Suomea. Tällä hetkellä koulutettuja ohjaajia on 38 ja lisää tulee koko ajan.

”Periaatteena on, ettemme tuputa ja mainosta itseämme seurakunnille. Haluamme edetä Jumalan aikataulussa eli tulemme sinne, minne meidät kutsutaan”, Lehtimäki summaa.

Gospel-lattarit 24.2. alkaen Alavan
seurakuntakeskuksen liikuntasalissa tiistaisin klo 18–19.

Vuorelan kirkon alakerrassa 25.2. alkaen keskiviikkoisin klo 17–18.