Ystävyyttä yli rajojen

Ystävyyttä yli rajojen

Kuva Ari-Pekka Keränen

Savon luonto hurmasi espanjalaiset vieraat.

Kallaveden laineet peittyvät paksuun usvaan ja taivas tarjoaa tihkusadetta. Se ei kuitenkaan tunnelmaa latista, kun ryhmä espanjalaisia nuoria ohjaajineen nousee Ukko-laivaan ja suuntaa järviristeilylle. Harmaata tai ei – maisemat saavat vierailijat huokailemaan ihastuksesta.

Suomalaisten sydämellisyys lämmittää

”Meille on ollut valtava elämys se, että täällä luonto on niin vahvasti läsnä koko ajan”, EU-hankkeen espanjalainen koordinaattori Hugo Calvillo kertoo ohi lipuvia saaria katsellessaan.

Hänelle Suomen visiitti on jo neljäs.

”Suomen ja Espanjan välillä on paljon vastakohtaisuuksia. Meidän nuoret ovat kokeneet täällä sellaisia elämyksiä, joita ei Espanjassa pääse kokemaan.”

”Suomalaisista olemme saaneet todella hyvän kuvan. Alkuun olette ehkä vähän varautuneita, mutta kun jää on murrettu, alta paljastuu aidosti ystävällinen ihminen.”

Espanjan kehno taloustilanne on ollut paljon esillä myös suomalaisissa tiedotusvälineissä.

”Se vaikuttaa vääjäämättä näihin nuoriin. Yleinen ilmapiiri on täynnä epävarmuutta ja tulevaisuus huolettaa.”

”Toisaalta tilanne on myös synnyttänyt uusia ideoita ja suunnitelmia, kun on ollut pakko keksiä vaihtoehtoja. Nyt esimerkiksi kaikki haluavat opiskella englantia, mikä ei niinkään kiinnostanut aikaisemmin.”

Jääkiekkoilua ja saunomista

Pohjois-Espanjasta kotoisin oleva Garazi Espinosa on muutaman päivän vierailun jälkeen vaikuttunut näkemästään ja kokemastaan.

”En tuntenut ketään tästä porukasta aikaisemmin. Nyt muutaman päivän jälkeen olen saanut paljon uusia ystäviä niin suomalaisista, kuin espanjalaisistakin.”

Ensimmäistä kertaa Suomessa vieraileva Garazi on päässyt tutustumaan monenlaisiin paikallisiin erikoisuuksiin.

”Olemme käyneet Vesileppiksessä, pelaamassa jääkiekkoa, saunomassa ja uimassa. Kaikki tykkäsivät hurjasti saunasta, eikä järvivesikään tuntunut yhtään liian kylmältä.”

Ohjelmaan on kuulunut myös kiertokäyntejä kirkoissa.

”Täkäläiset kirkot eroavat aika lailla espanjalaisista. Meillä kirkot ovat hyvin koristeellisia, kun taas täällä suositaan pelkistetympää tyyliä.”

”Kirkonmenoja en osaa vertailla, sillä vaikka katolinen olenkin, en harjoita uskontoani mitenkään aktiivisesti.”

Garazi arvelee, että vierailun loputtua uusia ystäviä tulee ikävä.

”Mutta onneksi on sähköposti ja facebook, joiden kautta voi pitää yhteyttä jatkossakin.”

Erilaisuudesta huolimatta samanlaisia

Kaavilainen Emilia Inkinen toimii espanjalaiselle nuorisoryhmälle isosena. Tuntumaa sikäläiseen kulttuuriin hän sai jo viime vuonna käydessään EU-hankkeen puitteissa viiden päivän reissulla Espanjassa.

”Kiertelimme Madridin pohjoispuolen kyliä ja tutustuimme niiden elämään. Se poikkesi aika tavalla turisti-Espanjasta.”

Emilia kertoo solmineensa uusia ystävyyssuhteita espanjalaisnuorten kanssa.

”Olen huomannut, että kulttuurieroista huolimatta me nuoret olemme samanlaisia joka paikassa. Enemmän löytyy yhdistäviä tekijöitä kuin eroavaisuuksia.”

Plussan puolelle kokemus jää myös leiriohjaajina toimivien Johanna Immosen ja Henna-Riikka Koposen mielestä.

”Tässä pääsee petraamaan kielitaitoaan. Olemme oppineet muutamia sanoja espanjaakin.”

”Espanjalainen kulttuuri on tullut mukavalla ja luontevalla tavalla tutuksi viime päivien aikana.”

HELI HARING