Unelmia paremmasta maailmasta

Unelmia paremmasta maailmasta

25.2.2015

Kuva: Hannu Jukola

Suomigospelin legenda Jaakko Löytty lähtee juhlakiertueelle.

”Ikä osoittaa merkkejään, mutta sielu rokkaa edelleen! Tulevat konsertit ovat jäävuoren huippu siitä musiikista, mitä olen tehnyt yli neljän vuosikymmenen ajan”, sanoo suomigospelin kivijalka Jaakko Löytty.

Huippukohdiltaan häkellyttävän laadukkaan ja laajan tuotannon tehnyt Löytty tunnettiin takavuosina maamme johtavana kristittynä nuorisomuusikkona.

”Oma surunsa tulee siitä, että aika täällä on niin rajallinen. On pakko hyväksyä, että nuoruus on ohi”, hän hymähtää.

Onneksi verevän juurimusiikin – kuten gospelin, bluesin ja virsien – esittäjät vain paranevat vanhetessaan, elämänkokemuksen ja katu-uskottavuuden kasvaessa.

Tulevan 60-vuotisjuhlakiertueen ja levyn nimi on Hyvät sanat – Taivaallinen sävel.

”Toivon, että taivaan valtakunnan todellisuus toisi tänne sävelten ja sanojen kautta edes pienen pilkahduksen itsestään.”

Tasa-arvon puolesta, turtumista vastaan

Konsertin ensimmäisen osion punaisena lankana on maailmanparantamisen palo.

”Oikeudenmukaisuuden ja tasa-arvon edistäminen eivät ole vain kauniita periaatteita. Ketään ei saa syrjiä! Emme saa turtua ihmisten kärsimykseen”, taiteilija ja ihmisoikeustaistelija linjaa.

Luonteva yhteistyökumppani Löytyn kiertueella on Suomen Lähetysseura.

”Lähetysväki puhuu ja toimii kirkkaasti – itsensä likoon laittaen – sekä lähimmäisenrakkauden että sielunpelastuksen puolesta.”

”En olisi voinut keksiä konserttien keräystuloille parempaa kohdetta kuin työ vammaisten ihmisarvon toteutumiseksi Nepalissa, Etiopiassa ja Botswanassa.”

Vielä yksi korkeaveisu

Juhlakonsertin toisen osion runkona ovat rakkaus- ja parisuhdelaulut. Uskollisen yleisön ja Lähetysseuran lisäksi Löytty haluaa kiittää konserteissaan vaimoaan, kirjailija Kaija Pispaa. Taiteilijakaksikon yya-sopimus on kestänyt yli 40 vuotta.

”Me olemme selvinneet myrskyjenkin läpi. Taistelu jatkuu. Kyllä me rakastamme toisiamme, vaikka välillä otammekin kovasti yhteen.”

Juhlakiertueella mukana on veljesten rytmiryhmä Mikko ja Sakari Löytty, luottomiehet Seppo Rauteva ja Jarkka Rissanen sekä soiton ja laulun sulostuttajat Katariina Airas ja Laura Airola.

Jaakko Löytty konsertoi Kuopion musiikkikeskuksessa 18.3. klo 18.