Jumalan selän takana vai sinun silmiesi edessä?

Jumalan selän takana vai sinun silmiesi edessä?

25.2.2015

Teksti: Heli Haring / Kirkon tiedotuskeskus

Kuva: Tuija Hyttinen

Suurella Sydämellä -vapaaehtoistoiminta on vuoden 2015 Yhteisvastuukeräyk­sen kotimainen erityiskohde.

Kuopiolainen Sanna Sahlman innostui vapaaehtoistyöstä viime vuonna.

”Olin työkokeilussa seurakunnassa ja sen myötä syntyi ajatus, että voisinhan minäkin ryhtyä vapaaehtoiseksi.”

Sahlmania kiinnosti erityisesti lähimmäispalvelu.

”Itselläni on enää yksi isovanhempi elossa ja siksi halusin kaveriksi jollekin iäkkäämmälle ihmiselle.”

”Tuntuu, että varsinkin nuorempien elämä on nykyään pääsääntöisesti tietokoneen ja älypuhelinten tuijottelua. Minä en sellaista pitkään jaksa, vaan kaipaan vaihtelua ja ihmiskontakteja”, Sahlman pohtii.

Joulukuusta saakka hän on käynyt säännöllisesti tapaamassa seurakunnan kautta löytynyttä uutta tuttavaansa.

”Olemme tähän mennessä lähinnä jutelleet ja tutustuneet toinen toisiimme. Tilanteen ja jaksamisen mukaan sitten jatkossa katsellaan, mitä mukavaa tekemistä keksitään.”

Ryhtyisitkö varamummoksi?

Suurella Sydämellä on vapaaehtoisen auttamisen verkkopalvelu, jonka kautta voi ilmoittautua erilaisiin vapaaehtoistehtäviin eri syistä ahdingossa olevien lähimmäisten auttamiseksi. Voi ryhtyä vaikka ulkoilukaveriksi vanhukselle tai varamummoksi. Verkosto kokoaa yhteen eri paikkakunnilla tehtävää vapaaehtoistyötä. Sen kautta voi myös pyytää itselleen apua. Suurella Sydämellä -verkosto toimii tällä hetkellä noin 30 paikkakunnalla.

Yhteisvastuuvaroin Suurella Sydämellä -verkoston toimintaa laajennetaan valtakunnalliseksi. Keräysvaroin kehitetään myös uusia välineitä ja menetelmiä avuntarvitsijan ja vapaaehtoisen auttajan yhteen saattamisessa. Lisäksi tehostetaan uusien vapaaehtoisten rekrytointia ja koulutusta. Hankkeen toteutusta koordinoi Kirkkopalvelut ry.

Yhteisvastuun ulkomaisena esimerkkikohteena vuonna 2015 on Haiti, jossa keräysvaroin tuetaan lasten ja nuorten koulutusta.

Yhteisvastuukeräys käynnistettiin aikanaan paikkaamaan sodan tuhoja täällä Suomessa. Nykyään se auttaa ihmisiä meillä ja maailmalla. Yhteisvastuukeräyksen tuotosta 60 prosenttia ohjataan kansainväliseen diakoniaan Kirkon Ulkomaanavun kautta, 20 prosenttia kotimaiseen erityiskohteeseen, 10 prosenttia Kirkon diakoniarahastolle ja hiippakuntien diakoniarahastoille. Loput 10 prosenttia käytetään keräävän seurakunnan valitsemaan kohteeseen.

Arkienkelit mukana auttamassa

Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö korosti Yhteisvastuukeräyksen avajaispuheessaan, että lähimmäisenrakkaus, kanssaihmisten tukeminen, on keskeinen osa yhteistä vastuutamme.

”Auttamisesta saa itse monin verroin takaisin. Yksi esimerkki vapaaehtoistoiminnan suosiosta on juuri Yhteisvastuukeräys. Sitä toteuttamassa on tänäkin vuonna 35 000 talkoolaista, tai arkienkeliä, niin kuin keräys vapaaehtoisiaan itse kauniisti kutsuu,” Niinistö totesi.

Niinistön mukaan suomalainen köyhyys on erilaista kuin kehitysmaiden puute, mutta hätää ei ole syytä arvottaa eikä eri maiden köyhyyttä tule asettaa vastakkain. Kaikkia avun tarpeessa olevia on pyrittävä auttamaan. Vahvan kansalaistoiminnan tarve ja merkitys julkisten palvelujen rinnalla on suuri varsinkin vaikeina aikoina. Perinteiselle naapuriavulle ja tuelle on juuri nyt erityinen kysyntä. Ihmisyytemme mitataan siinä, haluammeko auttaa odottamatta vastapalvelusta tai hyötyä itsellemme. Lähimmäisenrakkaus, kanssaihmisten tukeminen, on keskeinen osa yhteistä vastuutamme.

”Toivon, että mahdollisimman moni voi auttaa lähimmäisiämme lähellä ja kaukana. Tehdään se Suurella Sydämellä!”, presidentti Niinistö kannustaa.

Suurella sydämellä Kuopiossa

Tsekkaa, olisiko Kuopiossa juuri sinulle sopiva vapaaehtoistehtävä.

Suurella sydämellä