Arkienkelit

25.2.2015

Teksti: Minna Siikaniva

Kuva: Tuija Hyttinen

Menin helmikuisena arki-iltana kauppojen jo sulkeuduttua läheiseen kioskiin. Kassalla oli reipas nuori myyjätär, joka jutteli iäkkäämmän rouvan kanssa. Hänellä ei ollut mitään kiirettä. Rouva kävi hakemassa yhden asian ja jutteli, sitten haki seuraavan ja vaihtoi taas muutaman sanan. Tätä jatkui hetken aikaa ja myyjä alkoi jo vilkuilla huolestuneena minun suuntaani.

Rouvakin huomasi, että olin paikalla. Hän tarjoutui ystävällisesti päästämään minut edelleni, mutta häneen ostoksena olivat jo kassassa eikä tapahtumaa kannattanut keskeyttää. Pettyneen oloisena hän suoritti ostoksensa loppuun. Minulle tuli tunne, että hän saattoi olla yksinäinen ja iltainen kioskimatka hänelle mahdollisesti jopa päivän ainoa ihmiskontakti.

Joka toinen päivä yksinäinen vanhus tekee Suomessa itsemurhan. Muun muassa taksinkuljettajat, kaupan myyjät, kampaajat ja farmaseutit ovat tietämättään oikeita arkienkeleitä. He saattavat olla monen yksinäisen ihmisen päivän ainoa juttukaveri. Ystävällinen keskustelu ja hymy saattavat auttaa taas jaksamaan seuraavaan päivään.

Lehdessämme kerrotaan kuinka Vehmasmäen koulun 140 oppilasta tekivät ystävänpäiväkortit alueensa vanhuksille. Kortit ilahduttivat varmasti monia.

Alatorin Arkissa vapaaehtoiset kohtasivat viime vuoden aikana yli 5 000 kävijää.

Yhteisvastuukeräys kutsuu sinut mukaan liittymään arkienkelien joukkoon. Keräys­varat kohdennetaan Suomessa Suurella Sydämellä -vapaaehtoispalvelun kehittämiseen. Apua tarvitsevat ja auttajat saatetaan yhteen verkossa. Voit lahjoittaa rahaa keräykseen tai ryhtyä vapaaehtoiseksi. Apua kaivataan vaikkapa ulkoilukaveriksi vanhukselle, varamummoksi lapsiperheelle tai tukihenkilöksi nuorelle.

Vapaaehtoiset saavat auttamistyöstä paljon hyvää mieltä ja voimaa omaan elämäänsä. Tehdään siis työtä Suurella Sydämellä yhteiseksi hyväksi.

"Yksin emme työtä tee, toinen toistaan tarvitsee. Tuomme vaihtopöydälle lahjamme ja puutteemme. Tässä valtakunnassa, ovat heikot vahvoja, sairas terveen parantaa, saaja auttaa antajaa."  Virsi 428:4-5.