Ylitse kaikkien rajojen

28.1.2015

Teksti: Heli Haring

Kuvat: Tuija Hyttinen

Pelastusarmeijalta lähteneessä ristisaatossa taivalsi vajaat neljäkymmentä osanottajaa kohti Puijon kirkkoa. Kannettavat tuikut valaisivat kulkueen matkaa pimeässä illassa. Perillä odotti täysin valaistu kirkko ja iloinen puheensorina – valtaosa juhlaväestä oli saapunut suoraan kirkkoon.

”Kulkue kuitenkin houkutteli nyt enemmän väkeä kuin viime vuonna”, järjestelyissä mukana ollut pastori Harri Peiponen Kuopion ortodoksisesta seurakunnasta iloitsi.

Iloitaan omasta uskosta

”Me kaikki kristityt eri kirkkokunnista ammennamme yhteisestä lähteestä. Tuon teeman ympärille olemme kokoontuneet tänään. Meillä on enemmän yhdistäviä kuin erottavia tekijöitä”, Puijon seurakunnan kirkkoherra Jaana Marjanen korosti puheenvuorossaan.

Illan kulkua siivittivät eri seurakunnista kootun kuoron lauluesitykset kanttori Joona Sarasteen johdolla, yhteinen esirukous sekä piispa Jolkkosen ja ortodoksisen arkkipiispa Leon tervehdyspuheet.

”Meidän tulisi olla kiitollisia ja iloisia omasta kristillisestä uskostamme. Tämä ei silti tarkoita muiden uskontokuntien halveksimista. Vuoropuhelu ja pyrkimys rauhanomaiseen rinnakkaiseloon ovat kristinuskon tärkeitä arvoja”, Jolkkonen painotti yleisölle.

Ohjelmallinen osuus päättyi ekumeenisen sanamuodon mukaiseen, yhdessä lausuttuun Herran rukoukseen.

”Seuraavaksi siirrymmekin sitten kahville ja harjoittamaan tärkeää seurustelun sakramenttia”, Marjanen rohkaisi juhlaväkeä.

Matkalla samaan paikkaan

Emma Jolkkonen kertoi tulleensa ekumeenisen rukousviikon pääjuhlaan yhdessä äitinsä ja isovanhempiensa kanssa.

”Olen osallistunut näihin tilaisuuksiin aikaisemminkin, mutta kulkueessa en ole koskaan ollut mukana. Ehkä olisin sinnekin lähtenyt, jos olisin ollut yksin liikkeellä.”

”Tämä on kotikirkkoni, jossa käyn melkein joka sunnuntai. Mukavaa, että juhla järjestettiin nyt täällä.”

Emma vannoo ekumenian nimeen.

”Ei pääse syntymään epäluuloja ja väärinkäsityksiä, kun kokoonnutaan yhteen vaihtamaan ajatuksia. Sama Jumalahan meillä kuitenkin on.”

”Ekumenia on kannatettavaa, eihän se ole keneltäkään pois”, Helena Hagert pohti.

Vapaakirkkoon kuuluva Helena Hagert oli mukana ekumeenisessa kuorossa.

”Ristisaattoon en ehtinyt, kun hioimme juuri silloin illan esityksiä.”

”Olen ollut mukana ennenkin ja pidän ekumeenisia tapahtumia erittäin tarpeellisina. Olemme matkalla samaan paikkaan, joten on hyvä tutustua matkakumppaneihin jo nyt eikä vasta perillä.”