Sanallista: Voin hyvin - mihin siis tarvitsen armoa?

Sanallista: Voin hyvin - mihin siis tarvitsen armoa?

28.1.2015

Teksti: Kari Kuula, Puijon seurakunnan kappalainen

Kuva: Joonas Vähäsöyrinki

Voin hyvin – mihin siis tarvitsen armoa?

Omatuntoni ei soimaa mistään enkä kaipaa erityistä anteeksiantamusta. Toki teen virheitä, kuten me kaikki, mutta olen silti riittävän tyytyväinen itseeni. En ole täydellinen eikä tarvitsekaan.

Armo tuntuu turhalta.

Eikä vain turhalta, vaan joskus kristittyjen armopuhe kuulostaa lapselliselta lässytykseltä. Ei aikuinen tarvitse sellaista. Hän seisoo omilla jaloillaan eikä kaipaa jatkuvaa vakuutusta siitä, että kyllä sinä kelpaat. Hän tietää jo sen.

Minulta jää nyt huomaamatta, että armo on muutakin kuin lohtua ja anteeksiantamusta. Se on myös voimaa, energiaa.

Siksi Paavali sanoi tehneensä Jumalan armon avulla enemmän työtä kuin kukaan toinen apostoli. Hän tarkoittaa armolla Jumalan voimaa, joka kantoi häntä ja vei eteenpäin.

Armon vaikutusta on siis sekin, että voin niin hyvin, etten tarvitse erityisempää tukea tai lohdutusta.

Moni on kohdannut armon tässä muodossa. Sitä vain ei huomaa yhtä helposti kuin anteeksiantamuksen armoa. Elämänvoiman armo kun tuntuu helposti itsestäänselvyydeltä. Ja omalta ansiolta.

Mutta lahjaa sekin on.

Jeesus sanoi opetuslapsilleen: Luuk. 17: 7–10
”Jos teillä on palvelija kyntötöissä tai paimenessa, niin ettehän te hänen kotiin palatessaan sano: ’Käy pöytään, saat heti ruokaa.’ Ei, te sanotte: ’Laita minulle syötävää, vyötä vaatteesi ja palvele minua sen aikaa kun syön ja juon. Sitten saat sinä syödä ja juoda.’ Ei palvelija siitä saa kiitosta, että hän tekee, mitä hänen tulee tehdä. Niinpä tekin, kun olette tehneet kaiken, mitä teidän tulee tehdä, sanokaa: ’Me olemme arvottomia palvelijoita. Olemme tehneet vain sen, minkä olimme velvolliset tekemään."