Ihanan kesän muisto

Teksti: Heli Haring

Kuva: Timo Hartikainen

Video: Timo Hartikainen

Suojelusenkeli, Summertime, Ihme ja kumma sekä Amazing grace soljuivat lahtelaisen, eläkkeellä olevan papin, Lasse Reijomaan instrumentista hetkeä ennen kuin alttari riisuttiin tekstiileistä ja kirkon valot sammutettiin.

Miksi halusit tulla soittamaan juuri tänään ja tänne?

”Vaikka en olekaan kuopiolainen Tuomiokirkko on minulle tärkeä paikka. Olin kesällä -61 mukana remontoimassa kirkkoa edellisen kerran. Takana oli vuosi teologianopintoja ja halusin kesäksi Kuopioon töihin, koska silloinen tyttöystäväni sai täältä harjoittelupaikan. Tyttöystävästä tuli sittemmin ensimmäinen vaimoni ja hän muisteli tuota ihanaa kesää aina kuolemaansa saakka.

"Kun kuulin, että kirkko menee nyt taas remonttiin, kysyin lupaa tulla soittamaan ennen ovien sulkeutumista. Serenadini soi ikimuistoisen kesän ja edesmenneen Leila-vaimoni muistolle.”

Miksi valitsit soitettavaksi nämä kappaleet?

”Ne kaikki liittyvät jollain tapaa omaan elämänkaareeni. Esimerkiksi Summertime vie muistot tuohon nuoruuden kesään Kuopiossa, Ihme ja kumma puolestaan on lastenlaulu ja minä olen tällä hetkellä kymmenen lapsenlapsen isoisä. Amazing grace taas on hyvin juhlava kappale, joka pääsee oikeuksiinsa kirkkotilassa.”

Miten innostuit saksofonista?

”Olin jossain vaiheessa pappisuraani sotilaspastorina Kaartin pataljoonassa ja tutustuin siellä Kaartin soittokuntaan. Mieleeni juolahti, että voisiko keski-ikäinenkin mies vielä oppia soittamaan jotain instrumenttia. Opetus ja soittimet olivat talon puolesta saatavilla, joten sieltä se kipinä lähti.”

Aiotko tulla katsomaan kirkkoa remontin jälkeen?

”Ehdottomasti. Olen erittäin kiinnostunut näkemään remontin lopputuloksen. Pistin jo valmistumisajankohdan ylös kalenteriini.”

Katso video

Vuoden 2015 ensimmäisen adventin messu vietetään 29.11. taas Tuomiokirkossa ja se on samalla kirkon 200-vuotisjuhlamessu.

Juhlavuotta varten kerätään ihmisten tarinoita ja muistoja Tuomiokirkkoon liittyen. Niitä voi lähettää osoitteeseen **@**.