Terve sielu terveessä ruumiissa

28.1.2015

Teksti: Minna Siikaniva

Kuva: Tuija Hyttinen

Vuosi on taas vaihtunut. Monet meistä ovat tehneet erilaisia uuden vuoden lupauksia vaikkapa terveellisimpien elämäntapojen, liikunnan lisäämisen tai sosiaalisen median parissa vietettävän ajan rajoittamisen suhteen.

Miettiikö kukaan hengellistä elämäänsä? Päättäisi käydä enemmän kirkossa tai rukoilla enemmän, päättäisi liittyä kirkkokuoroon tai osallistua seurakunnan vapaaehtoistyöhön.

Kirkossakävijöiden määrässä ei valitettavasti tammikuussa ole nähtävissä erityistä kasvua. Kuntokeskukset sen sijaan pullistelivat kävijämäärien kanssa, mutta jo helmikuussa palaudutaan niin sanottuun normaaliin kauteen. Vakiintuneet kävijät huokaavat, että taas mahtuu tunneille ja kuntosalilaitteille ei tarvitse jonottaa.

Moni innokas aloittelija on ajatellut mielessään: mulle kaikki heti. Eli miten saan mahdollisimman pienellä panostuksella maksimaaliset tulokset.

Miksi muutos on niin vaikeaa? Luovutammeko liian helposti? Luin tutkimuksen, jossa korostettiin sitä, että uuden elämäntavan tai muutoksen oppiminen vaatii runsaasti aikaa ja toistoa.

Kirkko haluaa tukea liikunnallista elämäntapaa. Viime vuonna käynnistyi kolmivuotinen Liikkuva seurakunta -projekti, jonka tavoitteena on aktiivisempi ja liikunnallisempi seurakunta. Tarkoituksena on vähentää istumista ja lisätä liikuntaa.

Silmiini osui juttu Kotimaa Pro:ssa. Oulussa on suunnitteilla jo kolmas Fitness-Alfa -kurssi. Samalla tapaamiskerralla tutustutaan johonkin liikuntalajiin ja pohditaan kristikunnan perustotuuksia. Kurssit ovat aina täyttyneet hetkessä. Salossa on toteutettu vastaavanlainen idea ja mukana on myös lääkäri, joka pitää kurssin aikana terveystietoiskuja ja antaa ravintoneuvoja.

Kirkkohallituksen liikunta- ja urheiluyhteistyöstä vastaava asiantuntija Mikko Mäkelä painottaa, että ”Kristilliseen ihmiskäsitykseen kuuluu ihmisen kokonaisvaltaisuus. Ihminen voi hyvin, kun henkinen, hengellinen ja fyysinen ulottuvuus ovat tasapainossa”.