Lääkäri verkossa

Lääkäri verkossa

28.1.2015

Teksti ja kuvat: Hanna Karkkonen

Erikoislääkäri ja professori Esko Kumpusalo kertoo havainneensa jo 1970-luvulla työskennellessään Karttulan terveysasemalla, että omatoimisuudella pystytään parantamaan omaa terveyttä enemmän kuin kuvitellaan.

”Olen siitä asti haaveillut, että terveydenhuolto ei olisi niin sairauskeskeistä vaan enemmänkin keskityttäisiin ennaltaehkäisyyn ja siihen, miten ihminen itse voi vaikuttaa omaan hyvinvointiinsa.”

”Useiden kansansairauksien kuten kohonneen verenpaineen, astman ja diabeteksen hoidossa on paljon kiinni ihmisen omasta aktiivisuudesta. Systemaattinen ennaltaehkäisy ja sairastumisen jälkeen oman terveyden ylläpito pitäisi olla nykyaikana keskiössä.”

Nilsiä pilottihankkeessa

Kumpusalo on ollut toteuttamassa sähköisen terveyspalvelun eKlinikan käynnistämistä vuonna 2006. Alun perin se kehitettiin nuorten lääkärien tueksi. Nettipalvelun kautta vastavalmistuneet lääkärit saivat nopeasti ja tehokkaasti konsultoitua erikoislääkäreitä ja kokeneempia kollegoita. Kaikelle kansalle palvelu tuli mahdolliseksi pari vuotta sitten.

Nyt eKlinikka on mukana Sitran tukemassa hankkeessa, ja Nilsiässä otetaan ensiaskeleita lääkärin, ravitsemusterapeutin ja lääkehoidon kokonaisarviointiin koulutetun proviisorin verkossa tapahtuvaan vastaanottoon sekä jokaisen kuntalaisen terveystilin luomiseen. Pilottikokeilu aloitettiin viime syksynä.

”Nilsiässä peruskoulun 5.–8.-luokkalaiset perustavat oman terveystilin, johon voi kerätä tietoa kohdennetusti, esimerkiksi allergiat, verikoetulokset, lääkitykset ja ruokavaliot. Kuntalainen voi itse kirjata omia terveystietojaan, ja niitä voi tarvittaessa eri ammatti-ihmiset tarkastella hänen suostumuksellaan.”

”Toinen kokeilu on verkkopalvelut. Viime vuonna perustetulla hyvinvointitorilla on tietokoneita, joiden avulla nilsiäläinen saa kuvayhteyden omalääkäriin ja muihin terveydenhuollon ammattilaisiin.”

”On tutkittu, että pienet asiat kuten reseptien uusimiset ja pikku vaivat voisi hoitaa suurilta osin sähköisten palvelujen kautta ilman kasvokkain kohtaamista.”

”Ja muun muassa mielenterveyspalveluista olemme saaneet tietoa, että ihmiset käyttävät mieluummin verkkoasiointia. Se on helpommin lähestyttävä tapa. ”

Lääkäri ja potilas kotisohvilla

”Tavoitteenamme on tehdä samaa kuin mitä pankit ovat pystyneet toteuttamaan omalla toimialallaan. Toivon, että tulevaisuudessa parhaimmillaan 80 prosenttia terveyspalveluista voisi hoitaa sähköisesti”, Kumpusalo haaveilee.

Hänen mukaansa esimerkiksi oman terveystilin päivittäminen tarjoaa mahdollisuuden, että ihminen itse ottaa vastuuta terveydestään. Samalla myös potilaan näkemys olisi enemmän esillä hoitokeskusteluissa.

”Ihminen itse on oman terveytensä asiantuntija. Me lääkärit olemme sairauden asiantuntijoita ja meitäkin tarvitaan, mutta toivon, että uusi sukupolvi olisi enemmän terveyskeskeisempiä.”

”Tutkimusten mukaan jokainen euro, joka sijoitetaan ennaltaehkäisyyn, tuottaa yhteiskunnalle vähintään kaksi euroa”, Kumpusalo muistuttaa.

Uuden sukupolven terveydenhuolto tarkoittaa sitä, että sairauksia ennaltaehkäistään ja hoidetaan varhain.

”Minun mielestäni hyvinvointiyhteiskunnassa pitää päästä perusterveydenhoitoon samana päivänä. Tähän verkkoasiointi toisi avun. Toisekseen ammattihenkilökunnan pitäisi tukea omatoimisuutta ja lisäksi e-asiointi eli erityyppiset verkkopalvelut tukisivat terveydenhuoltoa. Olemme työssämme huomanneet moniammatillisen tiimityön hyvät tulokset ja niitä kannustaisin lisäämään.”

”Ja ehkä tulevaisuudessa on niin, että toisinaan sekä potilas että lääkäri ovat molemmat omilla kotisohvillaan ja asia tulee hoidettua tietokoneen välityksellä. Vaivattomampaa ja ei niin steriiliä”, professori ennustaa.

”Sairauksien ennaltaehkäisyyn satsaaminen maksaa itsensä takaisin yhteiskunnalle koituvina säästöinä”, Esko Kumpusalo tähdentää.

Ihminen kaipaa tekemistä ja rakkautta

Esko Kumpusalon mielestä Freudin määritelmä hyvästä terveydestä on oivallinen.

”Hänen mukaansa siihen kuuluu työtä ja rakastamista. Että olisi toimintakykyä ja elämäniloa.”

Kumpusalo itse liikkuu säännöllisesti, mielellään kotiseutunsa Karttulan metsissä. Haastattelun jälkeen hän lähtee hoitamaan sosiaalisia suhteita ja virittelemään ääntään lauluharjoituksissa. Laulaminen Karttula-kvartetissa on rakas harrastus.

”Lopetin aikoinaan tupakoinnin, ja käytän alkoholia kohtuudella. Terveellisellä ravinnolla on suuri merkitys ja sillä, että ympärillä on läheisiä ihmisiä - ja kissoja. Enkä aio jäädä vielä eläkkeelle, olen innostunut työstäni ja tekemään työtä”, 67-vuotias Kumpusalo toteaa hymyillen.