Jouluksi kotiin

17.12.2014

Teksti: Heli Haring

Kuva: Jukka Granström

Joulukirkko, riisipuuro ja rakas perhe ympärillä – näistä syntyy Anna Voutilaisen joulutunnelma.

Joulunpyhät ovat monelle rauhoittumisen ja levon aikaa. Arkinen puurtaminen laitetaan hetkeksi tauolle ja keskitytään vain olemiseen. Helsingin Pop&Jazz konservatoriossa saksofonistiksi opiskeleva kuopiolainen Anna Voutilainen odottaa jo kovasti jouluista hengähdystaukoa.

”Minulle joulunalusaika on melko kiireistä, koska esiintymiskeikkoja on paljon. Onkin ihanaa päästä pian kotiin Kuopioon joululomalle.”

”Vaikka opiskelut pitävät minut Helsingissä, käyn Kuopiossa kuitenkin useamman kerran lukukaudessa. Siellä ovat perheeni ja monet ystävät.”

Anna tunnustautuu todelliseksi jouluihmiseksi, joka arvostaa tiettyjä perinteitä.

”Olemme siskoni kanssa joulunvietossa aika ehdottomia. Juhlapyhien on edettävä tietyn kaavan mukaan”, Anna nauraa.

Villasukissa hipsutellen

Anna viettää joulunsa Kuopiossa vanhempiensa ja sisarensa kanssa.

”Ihan ydinperheen kesken aiomme olla. Tämä on ollut käytäntö nyt jo muutaman vuoden ajan.”

”Meillä on hyvin menevä perhe, jokaisella on arkena omat kiireensä. Jouluna nautimme siitä, että ei tarvitse säntäillä minnekään, vaan saamme olla yhdessä kaikessa rauhassa.”

Annan mukaan perheen kesken rauhoittumiselle antaudutaan niin perusteellisesti, ettei välipäivinä edes pistäydytä ulkona.

”Hipsuttelemme kotosalla villasukissa koko porukka.”

”Jouluaattona on toki monenlaista ohjelmaa, mutta sen jälkeen viihdymme kotioloissa.”

Voutilaisen perheellä on yhteneväinen käsitys ihanteellisesta joulunvietosta.

”Me olemme kaikki jouluihmisiä. Jouluissamme on ripaus juhlallisuutta ja paljon lämpöä.”

”Juhlapyhät varmasti tuntuisivat hankalilta, jos jokainen haluaisi niiltä eri asioita”, Anna pohtii.

Ei joulua ilman kirkkoa

Voutilaisen perheessä on ollut tapana tuoda kuusi sisään aattoaamuna ja koristella se saman tien. Seuraavaksi hiljennytään kuuntelemaan joulurauhan julistusta.

”Lapsena nahistelimme siskon kanssa jo aamusta alkaen, koska kävimme niin ylikierroksilla joulujännityksen vuoksi. Silloin äiti aina komensi kuuntelemaan julistusta, koska siellä kehotetaan rauhoittumaan.”

”Nykyään joulurauhan julistus on itseoikeutettu osa jouluaaton ohjelmaa.”

”Perinteisen kaavan mukaan sen jälkeen on riisipuuron vuoro.”

Annan jouluaatto ei ole mitään ilman kirkonmenoja.

”Osallistumme aina perhejumalanpalvelukseen Tuomiokirkossa. Minulle se on paikkana ihan ehdoton, en osaisi kuvitella käyväni joulukirkossa muualla.”

Jos jouluaterian jälkeen ei väsymys vie voittoa, saattaa Anna lähteä vielä yömessuun.

”Sinne olen usein mennyt yhdessä ystävieni kanssa.”

Juuri tähän tapaan Anna haluaisi joulunsa viettää myös mahdollisen tulevan perheensä kanssa. Sitten joskus.

”Ja jouluna pitää ehdottomasti olla Suomessa – vaikka en sitten Kuopiossa olisikaan. Tykkään matkustella, mutta en osaisi kuvitellakaan lähteväni jouluksi ulkomaille.”

Lahjoista voi luopua

Niin perinteiden ystävä kuin Anna onkin, yhdestä jouluun liittyvästä asiasta hän on päättänyt luopua.

”Nyt on ensimmäinen joulu, kun en aio antaa lahjoja”, hän paljastaa.

”Jokaisella tuntuu olevan ihan liikaa tavaraa jo muutenkin. Lisäksi joulun kaupallisuus on alkanut ärsyttää.”

Tavaran sijasta Anna antaisi mieluummin jotain aineetonta.

”Lähimmäisiä voisi muistaa vaikkapa pienillä, arkisilla palveluksilla.”

”Ja miksi juuri jouluna pitäisi antaa kauheasti lahjoja? Siitä tulee helposti pakkopullaa. Pikemminkin pitäisi yrittää huomioida perhettä ja ystäviä ympäri vuoden.”

Musiikki vie tunnelmaan

Musiikkialan opiskelijalle soittaminen ja laulaminen ovat merkittävässä roolissa joulutunnelman luomisessa.

”Monesti olen käynyt laulamassa Kauneimpia Joululauluja. Toivoisin ehtiväni tänäkin vuonna, mutta pelkäänpä, että omat keikat pitävät kiireisenä.”

”Helsingin Ylioppilaskunnan laulajien joululauluja sen sijaan aion käydä kuuntelemassa. Heidän esityksensä ovat olleet aivan upeita. Siellä kiire unohtuu ja mieli rauhoittuu.”

Omia joululaulusuosikkejaan Annan ei tarvitse kauan miettiä.

”Ensimmäisenä tulee mieleen En etsi valtaa, loistoa. Pidän paljon myös Arkihuolesi kaikki heitä -laulusta ja ehdottomasti suosikkeihin lukeutuu Mökit nukkuu lumiset.”

”Varmasti meillä kotonakin tulee joulunpyhinä lauleltua yhdessä.”

Ennen rauhoittumistaan joulunviettoon Anna paneutuu vielä yhteen perinteeseen.

”Meidän perheessämme on hämäläisiä sukujuuria ja siksi joulupöytäämme kuuluu Hämeessä tyypillinen imelletty perunalaatikko. Jo useampana vuonna sen tekeminen on ollut minun vastuullani.”