Lähdenkö vai jäänkö?

Lähdenkö vai jäänkö?

17.12.2014

Kuvitus: Joonas Vähäsöyrinki

Olet kai joskus seurannut aivan läheltä tai vähän kauempaa jonkun ihmisen elämäntilannetta ja ajatellut, että tuon ihmisen housuissa en kyllä totisesti haluaisi olla! Todennäköisesti tilanne on ollut tavalla tai toisella hyvin hankala.

Evankelista Matteus katsoo, että tilanne Joosefin näkökulmasta on nyt hankala, ahdistava ja tuskainen. Joosef on nimittäin kihlannut nuoren Marian ja käy ilmi, että Maria on raskaana. Eikä lapsi ole Joosefin.

Unelmat tulevasta onnesta murskautuvat kerralla. Ehkä Joosef laittaa molempiin vaakakuppeihin asioita tapahtuneen johdosta ja punnitsee niitä omasta kulttuuristaan ja tilanteestaan käsin: ”Mitä minun pitäisi nyt tehdä?  Pitäisikö jäädä vai lähteä? Lähden. Puran kihlauksen kaikessa hiljaisuudessa”.

Silloin Jumala puuttuu tilanteeseen ja puhuu Joosefille unessa enkelin kautta: ”Älä pelkää ottaa Mariaa vaimoksesi. Se mikä hänessä on siinnyt, on lähtöisin Pyhästä Hengestä.”

Ja vielä: ”Hän synnyttää pojan ja sinun tulee antaa pojalle nimeksi Jeesus, sillä hän pelastaa kansansa sen synneistä.”

Joosefin mieli muuttuu mahdottoman edessä ja hän päättää sittenkin jäädä. Joosef aikoo ottaa Marian vaimokseen, sillä tämä ja lapsi tarvitsevat kaiken tuen tässä tilanteessa.

Me emme ole Joosefeita, mutta neljännen adventtisunnuntain evankeliumin lohdutus on tässä: Jumala ei jätä meitäkään oman onnemme varaan selviytymään vaikeista asioista, jotka tuntuvat tai näyttävät mahdottomilta. Jumala yllättää puuttumalla asioihin ja auttamalla joskus jo ennen kuin ehdimme itse pyytää apua. Psalminkirjoittajan sanoin: ”Hän tuntee jo kaukaa meidän ajatuksemme.”Ja vielä enemmän. Matteus kirjoittaa: ”Hän pelastaa kansansa sen synneistä.” Jeesuksen syntymän pääasiallinen tehtävä oli tulla pelastamaan meidät synneistämme. Olivatpa ne mitä tahansa.

Omista Joulun Ilosanoma, Sinulle on syntynyt Vapahtaja!

ULLA HALONEN
Männistön seurakunnan diakoni

Matteus 1:18–24

Maria, Jeesuksen äiti oli kihlattu Joosefille. Ennen kuin heidän liittonsa oli vahvistettu, kävi ilmi, että Maria, Pyhän Hengen vaikutuksesta oli raskaana. Joosef oli lakia kunnioittava mies mutta ei halunnut häpäistä kihlattuaan julkisesti. Hän aikoi purkaa avioliittosopimuksen kaikessa hiljaisuudessa. Kun Joosef ajatteli tätä, hänelle ilmestyi yöllä unessa Herran enkeli, joka sanoi: ”Joosef, Daavidin poika, älä pelkää ottaa Mariaa vaimoksesi. Se, mikä hänessä on siinnyt, on lähtöisin Pyhästä Hengestä. Hän synnyttää pojan ja sinun tulee antaa pojalle nimeksi Jeesus, sillä hän pelastaa kansansa sen synneistä.”