Heikki rakentaa taidetta

Heikki rakentaa taidetta

17.12.2014

Teksti ja kuva: Hanna Karkkonen

Kuopiolainen ”palikkarakentaja” Heikki Mattila omistaa LEGOja noin 100 kiloa. Hänet tunnetaan esimerkiksi Puijon tornin ja Kuopion kaupungintalon pienoismalleista.

Milloin kipinä legoihin syttyi?

”Jo lapsena LEGOt kiinnostivat minua paljon enemmän kuin muut lelut. Toivoin niitä lahjaksi lähes aina jouluisin tai syntymäpäivinäni. LEGOista pystyi tekemään vaikka joka päivä uudenlaisen lelun.”

Miten kauan olet rakentanut?

”Kaksi vuotta sitten netissä surffaillessani päädyin jokseenkin sattumalta LEGO-yhtiön virallisille verkkosivuille. Kun näin sivuilla myytävänä suuren kummitustalon, jossa oli yli 2000 palikkaa, rakkaus LEGOihin roihahti jälleen. Otin puhelimen kouraan ja soitin parille läheiselleni kysyäkseni ’Olenko päästäni vialla, jos haluaisin ostaa LEGOja vielä tässä iässä?’ Läheiset näyttivät vihreää valoa ja ostin kummitustalon.”

Mitkä olivat ensimmäisiä suurempia rakennelmiasi?

”Isohkon keskiaikaisen ritarilinnan rakensin puolitoista vuotta sitten. Edelleen toistaiseksi palikkamäärällä mitaten suurin, on rakentamani Kuopion kaupungintalo. On erittäin tärkeää suunnitella isot rakennelmat huolellisesti etukäteen. Tällöin osaa tilata juuri sopivan määrän palikoita ja rakentaminen sujuu todennäköisemmin ilman isoja takapakkeja.”

Mikä on rakentamisessa parasta?

”Ihailen sitä logiikkaa, jolla jokainen palikka on kiinnitettävissä toisiinsa. On valtavan hienoa luoda erilaisia maailmoja palikoiden avulla. Rakentaessa pääsee usein flow-tilaan, eli kaikki muu ympärillä voi kadota tuntikausiksi. LEGO on minulle taiteenteon väline siinä missä jollekin toiselle vastaava juttu voi olla maalaaminen tai laulaminen.”

Millaisia kommentteja saat harrastuksestasi?

”Tähän mennessä olen saanut pelkästään myönteistä palautetta. LEGO-rakennelmat nostavat hymyn ihmisten huulille, ja moni intoutuu muistelemaan omaa lapsuuttaan palikoiden parissa. Monet huomaavat, että LEGOt eivät ole pelkkä lasten juttu, vaan aivan vakavasti otettava taiteen muoto.”