Erilainen joulu

Erilainen joulu

17.12.2014

Minä en ole erityisemmin jouluihminen. Teen yleensä valmistelut myöhään ja minua ahdistaa kaikenlainen jouluun liittyvä hössötys. Mieluiten vetäytyisin hiljaisuuteen, kävisin yöllä kirkossa ja käpertyisin nojatuoliin kirjan ääreen. Suoraan sanottuna minua ärsyttää useita viikkoja joka paikassa soivat joululaulut.

Muutamia vuosia sitten olin joulun alla harjoittelussa pienessä seurakunnassa. Saarnavuoroni osui kolmanteen adventtiin. Kirkossa oli paikalla peräti neljä kuulijaa. Minulle kerrottiin, että jumalanpalvelus välitettiin myös lähialueen vanhainkoteihin ja sairaaloihin. Samana iltana kirkossa oli Kauneimmat Joululaulut -tilaisuus. Kirkko oli ääriään myötä täynnä.

Seuraavalla viikolla menimme diakonin kanssa tervehdyskäynneille alueen sairaaloihin, vanhainkoteihin ja palvelukeskuksiin. Moni ihminen tunnisti ääneni ja kiitti edellisen sunnuntain jumalanpalveluksesta. He pyysivät meitä laulamaan joululauluja. Joululaulut alkoivat saada mielessäni aivan uuden merkityksen. Vieläkin muistan elävästi kohtaamieni ihmisten katseet ja erityisen tunnelman.

Joululaulut mielessäni lähdin harjoittelupaikkakunnalta junalla kotiin joulunviettoon. Junassa viereeni istui vanhempi nainen, mukanaan melkoinen määrä laukkuja. Hän kertoi, että tulossa on erilainen joulu.

Nainen oli menossa viettämään joulua perheeseen, jossa äiti oli kuollut muutamia kuukausia sitten. Vastassa asemalla odottaisivat leski ja kaksi pientä lasta. Isoäiti oli parhaansa mukaan leiponut ja laittanut valmiiksi ruokia. Joulua haluttiin viettää perinteisesti, surusta huolimatta. Siinä tilanteessa ei sanoja tarvittu. Mieleeni nousi joululaulu Sydämeeni joulun teen.

Monet vapaaehtoiset tekevät joka vuosi arvokasta työtä kiertämällä sairaaloissa ja vanhainkodeissa laulamassa joululauluja. Kauneimmat Joululaulut -tilaisuudet keräävät vuosi vuodelta kirkot täyteen. Suomen Lähetysseuran ja seurakuntien yhdessä järjestämissä tapahtumissa kerätään kolehti hyvään tarkoitukseen. Tänä vuonna autetaan kehitysmaiden äitejä.

”Maa on niin kaunis, kirkas luojan taivas, ihana on sielujen toiviotie. Maailman kautta kuljemme laulain, taivasta kohti matka vie.”

Virsi 30

MINNA SIIKANIVA