Yrityskummi peilaa ajatuksia

Yrityskummi peilaa ajatuksia

Yrittäjyydessä oli kaikki uutta. Jälkeenpäin ajateltuna olisin tarvinnut tukea jo heti, silloin moni asia olisi varmasti mennyt helpommin”, Pekka Pöllänen tuumaa.

Pöllänen osti sairaalatuotteita ja -tekstiilejä valmistavan Sairex-yrityksen vuonna 2012. Entinen omistaja jäi eläkkeelle ja liike oli myynnissä yrityspörssissä. Aikaisemmin myyntiedustajana ja hoitoalalla työskennellyt Pöllänen otti rohkean askeleen ja alkoi neuvotella kaupasta.

Savon Yrittäjien kautta uusi yrittäjä sai vinkkiä valtakunnallisesta kummitoiminnasta, ja niinpä Markku Varjoranta ja Pöllänen tapasivat ensimmäistä kertaa puolitoista vuotta sitten.

”Toiminnan pelisäännöt tulivat tutuiksi. Juttelimme ja tunnustelimme, löytyisikö meille yhteistä säveltä. Henkilökemioiden kohtaaminen on tässä tärkeää”, yrityskummi Markku Varjoranta kertoo. Kummeja on Kuopion alueella kymmeniä ja osaamista löytyy usealta alalta.

Miehet tapaavat parin kuukauden välein. Toiminta on vapaaehtoista, siitä ei makseta palkkaa ja kaikki tieto on luottamuksellista. Yrityskummi sitoutuu antamaan käytännön
koulimaa osaamistaan yrittäjän tai yrittäjäksi aikovan käyttöön.

Onko elämää yrityksen ulkopuolellakin?

Markku Varjorannalla on vuosikymmenien kokemus kaupan alalta, nyt eläkkeellä hän toivoo voivansa olla uuden yrittäjän tukena.

”Kun toisen kanssa keskustelee ja pukee ajatuksiaan sanoiksi, asiat varmistuvat ja päätöksiä on helpompi tehdä.”

”Markku on auttanut punnitsemaan asioita. Hänen kanssaan käydään muun muassa läpi tilinpäätöksiä, mietitään ostoprojekteja, tuotevalikoimaa ja seurataan myyntiä”, Pekka Pöllänen luettelee.

”Tienristeyksessä voimme miettiä yhdessä oikeaa polkua. Mutta päätökset teen totta kai yrittäjänä itse.”

Miehet toteavat yhdessä tuumin, että tämä on vähän kuin isä neuvoisi poikaansa.

”Kun luottamusta on tullut lisää, olemme puhuneet myös henkilökohtaisemmista asioista, esimerkiksi yrittäjän jaksamisesta ja siitä, miten tärkeää on nähdä elämää yrityksen ulkopuolella. Minä en osannut aikoinaan antaa niin paljon aikaa perheelleni kuin olisi ollut parasta. Perhe on tärkeä osa menestyvää yritystä”, Varjoranta kertoo.

Hanki tietoa ennen toimimista

”Yrittäjyydessä tärkeää on rohkea asenne ja tahtotila. Vaihtoehtoja on monia, perustaa oma tai ostaa jo toimiva yritys, kuten Pekka teki”, Varjoranta pohtii.

”Jo se on hienoa, jos uskaltaa haaveilla yrittäjyydestä konkreettisena vaihtoehtona. Yrittäjänä on oma herransa. Ja hienoa, jos voi vielä työllistää muita ja viedä silläkin tavalla yhteiskuntaa vaikean ajan ylitse”, Pöllänen toteaa.