Yrittäjäksi on monta polkua

Yrittäjäksi on monta polkua

3.12.2014

Tekstit ja kuvat Hanna Karkkonen

Kun joku kysyy Henri Salliselta ja Iita Kymäläiseltä, mitä yrityksenne tekee, vastaus on: ”Kaikkea kivaa!”

MOoCB tekeekin monenmoista jännää. Henri naurahtaa, että hänet tunnetaan Pahvi-Henrinä, varsinkin lasten keskuudessa. Hän perusti vuonna 2012 Suomeen lähes ainutlaatuisen yrityksen, joka suunnittelee ja työstää pahvia, nykyisin myös erikoisvaneria.

”Pahvi- ja puutuotteitten pohjalta rakennetaan tulevaisuutta eteenpäin. Uusia laitteita on hankittu ja ideoita kehitellään eteenpäin, rennosti ja rauhassa”, nuoret yrittäjät kertovat.

Akkuja täytyy ladata

”Minulla on luontainen tarve päästä suunnittelemaan, hiomaan yksityiskohtia, kikkailemaan täydellisiä töitä.  Sarjatuotantoon kyllästyy helposti, eikä siinä pääse käyttämään luovuutta niin paljoa kuin haluaisi. Omat jutut pitävät mielen virkeänä”, Henri kertoo.

”Oleellista on, että on päässyt tekemään sitä, mistä tykkää. En ole ollut ikinä kiinnostunut normipäivätyöstä. En ole sellaista tehnytkään. Yrittäjäksi lähdin oikeastaan tyhjästä.”

”Nuorten yrittäjien keskuudessa olemme huomanneet, että yrittäjyys ei ole enää hurjan pitkiä työpäiviä ilman lomia. Mekin suljemme puotimme melko säännöllisesti alkuillasta. Haluamme pitää kiinni vapaa-ajastamme, käymme lenkillä ja lataamme akkuja”, Iita sanoo.  ”Lomailemme säännöllisesti, jouluna sekä kesällä. Omaan hyvinvointiin ja jaksamiseen kannattaa satsata.”

Henri Sallinen on kasvanut yrittäjäperheessä, isällä on kehysliike, äiti on kosmetologi.

”Kumpikaan ei ole ollut sanomassa puolesta tai vastaan, kun olen miettinyt omaa yrittäjäuraani. Tiedän siitä elämästä ja arjesta sekä hyvät että huonot puolet”, Henri selittää.

Kysy rohkeasti neuvoja

”Kun perustaa yritystä, idea on tärkein”, Henri napauttaa.

”Se pitää olla sellainen, jonka eteen haluaa nähdä vaivaa, kehittää ja sparrata. Toinen ratkaiseva tekijä on liiketoiminnan suunnittelu. Mistä raha tulee, miten hinnoitellaan, mistä alkupääoma? Kaikkea niitä on mietittävä realistisesti. Neuvoa kannattaa kysyä vaikkapa jo toimivilta yrittäjiltä. Mekin neuvomme mielellämme.”

Haaveena pariskunta kertoo kohtuullisen toimeentulon. Että joskus voisi nostaa jopa palkkaa. Ja palkata työntekijän.

”Tuotteita ja palveluja haluaisimme laajentaa, mutta uskon, että asiat menevät eteenpäin omalla painollaan.”

Juuri nyt työn alla on yksi henkilökohtainen projekti. Ensi kesän häitten kutsukorttien ja somisteiden suunnittelu on jo hyvällä mallilla.

Lähetän matkaan toivon valoa

Kodin yhteyteen rakennetun pajan uumenissa tuoksuu parafiini.  Kädet ja muotit muovaavat kauniita erivärisiä ja -muotoisia kynttilöitä. Tuhannet valontuojat ovat lähteneet maailmalle tästä Pirkko Husson kynttiläpajasta. Kyntteli on ollut yrityksenä olemassa yli 30 vuotta, Pirkon omistuksessa viimeiset neljä vuotta. Lue lisää

Yrityskummi peilaa ajatuksia

”Toiminnan pelisäännöt tulivat tutuiksi. Juttelimme ja tunnustelimme, löytyisikö meille yhteistä säveltä. Henkilökemioiden kohtaaminen on tässä tärkeää”, yrityskummi Markku Varjoranta kertoo. Kummeja on Kuopion alueella kymmeniä ja osaamista löytyy usealta alalta. Lue lisää