Joulupuu on rakennettu

3.12.2014

Teksti Heli Haring

Kuva Tuija Hyttinen

Riistaveden seurakuntatalolla avattiin joulukausi yhteisessä kuusenkoristelujuhlassa.

Ulkona ei ollut marraskuun lopussa vielä joulutunnelmasta tietoakaan, mutta tilanne muuttui, kun astui sisään Riistaveden seurakuntataloon. Tuikkivat kynttilät ja kauniin punaiset joulutähdet koristivat pöytiä, salissa seisoi koristeita odottava kuusi ja paikan täytti lasten iloinen kiljahtelu.

”Iloitaan tänään siitä, että saamme viettää mukavaa iltaa yhdessä ja valmistautua joulun odotukseen”, Riistaveden aluepappi Marjaana Mäkinen kehotti juhlan alussa.

Kuusenkoristelujuhlaan oli saapunut lähemmäs sata vierasta – vauvasta vaariin.

”Tämä on ollut hyvin suosittu perinne, erityisesti lapsiperheissä. Juhla kokoaa kyläläisiä saman katon alle.”

”Meillä onkin tämä viikko yhtä juhlaa, kun Riistaveden kirkko viettää ensimmäisenä adventtina 80-vuotispäivää”, Mäkinen nauroi.

Koko päivä jännityksessä

Sanna Pitkänen tuli juhlaan lastensa Ellin, Aaron ja Matildan kanssa.

”Olemme osallistuneet muutamana aikaisempanakin vuonna”, Pitkänen muisteli.

”Lapset ovat odottaneet tätä aivan täpinöissään koko päivän.”

”Tykkäämme käydä seurakunnan järjestämissä tilaisuuksissa. Varsinkin lapsiperheille on tarjolla ihan mukavasti tekemistä. Samalla saa itsekin uusia tuttavia.”

Ellillä ja Aarolla oli omat kuusenkoristeet mukanaan. Kolmen kuukauden ikäinen Matilda tyytyi vielä ihmettelemään jouluista tohinaa äitinsä sylistä.

”Etsin lapsille olkiset joulukoristeet vintiltä. Ne ovat mukavan perinteisen näköiset, nykyään kun on niin paljon muovisia koristeita.”

Kotona perhe ei kuulemma vielä ole alkanut jouluun valmistautua.

”Aika on mennyt melko lailla vauvan ehdoilla. Jouluvalot kyllä laitoimme jo esille.”

Hilkka Kuosmanen, Tuula Räsänen ja Kalevi Tiihonen Riistaveden palvelukodilta pääsevät esittämään joulunäytelmäänsä useammassakin joulujuhlassa.

Nyt sytytämme kynttilän

Lahjat kuuluvat jouluun ja tässäkin juhlassa avattiin yhteisesti pari pakettia. Ensimmäisestä paljastui kynttilä.

”Meillä on nyt adventtiaika alkamassa ja jokaisena adventtina sytytetään kynttilä”, Marjaana Mäkinen kertoi lapsille.

Isompi paketti herätti lapsissa kovasti arvailuja sen sisällöstä.

”Olisikohan siellä kukkakimppu?”, joku esitti.

Ei aivan. Lahjakääreestä kuoriutui esiin enkeli.

”Enkelihän ilmoitti evankeliumissa paimenille suuren ilon Jeesuksen syntymästä”, Mäkinen muistutti.

Pakettien avaamisen jälkeen estradi oli vapaa. Päiväkerholaiset ilahduttivat yleisöä laululla ja piirileikillä. Illan aikana nähtiin myös Perhekoti Suomalaisen asukkaiden tiernapoikaesitys sekä Riistaveden palvelukodin näytelmäkerhon joulunäytelmä.

Juhla huipentui yhteiseen kuusenkoristeluun ja jouluvalojen sytyttämiseen.

Ennen kotiinlähtöä vieraat istuivat vielä herkkupöytään, johon jokainen oli saanut tuoda suolaista tai makeaa tarjottavaa.

”Tästä se joulukausi alkaa”, moni tuumasi lähtiessään.