Lopeta murehtiminen ja nauti?

Lopeta murehtiminen ja nauti?

3.12.2014

Jumala tuskin on olemassa, joten lopeta murehtiminen ja nauti elämästä. Tätä Sherinen ja Dawkinsin viestiä julistettiin muutama vuosi sitten Lontoon punaisten kaksikerrosbussien kyljissä ja se kopioitiin vähän myöhemmin myös Helsinkiin.

Lontoon ulkopuolella asuva kollegani koki sen ensin virkistävän provokatiiviseksi, ja kiinnitti samanlaisen tarran autonsa takaikkunaan. Katsottuaan sitä ties kuinka monetta kertaa hän kuitenkin kysyi itseltään, minkä murehtimisen hän voisi lopettaa? Ja miten lisätä nautintoaan, kun ei ollut siihenkään asti uskonut mihinkään jumalaan? Pitäisikö lakata huolehtimasta lastensa ja heidän koulutoveriensa tulevaisuudesta? Tai lakata murehtimasta silmille hyppäävää sosiaalista eriarvoisuutta, alkoholin syrjäyttämien englantilaisten ja rasismin syrjäyttämien maahanmuuttajanuorten kurjuutta kotikaupungissaan, Lähi-idän luisumista entistä syvemmälle vihaan sekä nälän ja sairauksien runnomia lapsia Afrikassa? Entä mistä kielletystä hedelmästä hän voisi nyt alkaa nauttia? Mässäilystä? Hän pysyisi mieluiten terveenä eikä pidä humaltumisesta. Urheiluauto tai moottoripyöräkään ei houkutellut. Iskisikö nuoremman naisen vai lähtisikö seksimatkalle Thaimaahan? Oma perhe on kuitenkin rakas ja ajatus alistettujen hyväksikäytöstä inhottaa. Ei kymmenestä käskystä löytynyt muitakaan, joiden rikkomisesta hän arveli erityisesti nauttivansa.

Vapauttavalta kuulostaneen viestin sisältä kuoriutui äärimmäisen uusliberaali kehotus: et ole vastuussa mistään etkä kenellekään. Älä siis kanna huolta lähimmäisestä tai huomisesta, vaan nauti kaikesta tässä ja nyt.

Ei kollegastani vielä uskovaista tullut, mutta tarran hän repi pois.

Voisitko sinä tehdä murehtimisellesi jotakin konkreettisempaa kuin kieltää Jumalan? Pystyisitkö nauttimaan elämästäsi enemmän – eroamatta kirkosta? Voisit esimerkiksi lahjoittaa Kirkon Ulkomaanavulle tai osallistua omin käsin Kuopion seurakuntien diakoniatyöhön Suurella Sydämellä -palvelun kautta. Kenties voisit nauttia Kauneimmista joululauluista omalla äänelläsi täpötäydessä kirkossa, huoltoasemalla tai pubissa. Voisit osallistua johonkin joulukuun seitsemästä kirkkokonsertista, joihin on vapaa pääsy. Ehkäpä iloitsisit yhteisestä ateriasta, puheensorinasta, kahvikupillisesta ja kokemusten vaihtamisesta toisten vanhempien kanssa pienimpien mellastaessa kirkon käytävällä perhejumalanpalveluksen jälkeen. Mahdollisuuksia on paljon muitakin.

MATTI JANTUNEN