Uusia mahdollisuuksia seurakuntayhteyteen

Uusia mahdollisuuksia seurakuntayhteyteen

3.12.2014

Osallistuin muutamia viikkoja sitten radio- ja televisiojumalanpalveluksen koulutukseen. Oli upeaa huomata, kuinka erilaisia ihmisiä koulutettavien joukkoon mahtui. Kukin tuo lähetykseen oman persoonansa ja välittää samalla seurakuntansa traditioita ja erityispiirteitä.

Kuulin, että lähetysten seuraaminen on erityisen suosittua kotiseudultaan muualle muuttaneiden parissa. Itsekin olen kokenut lämpimän ailahduksen radion äärellä, kun tunnistan sieltä tutun äänen perusteella vaikkapa saarnaajan, tekstinlukijan ja esirukoilijan. Side entiseen kotiseurakuntaan ja hengelliseen perinteeseen on vahva.

Ystäväni asui joitakin vuosia Roomassa. Olin hänen luonaan käymässä. Avasimme verkkoyhteyden ja hiljennyimme seuraamaan oman seurakuntamme jumalanpalvelusta virsikirjojen kanssa. Tämäkin oli mieleenpainuva kokemus.

On tärkeää, että radio ja televisio tarjoavat mahdollisuuden seurakuntayhteyteen. Yhtä tärkeää on välittää ihmisille tietoa erilaisista tavoista toteuttaa jumalanpalvelusta. Meillä on ilo ja kunnia saada toimittaa ensi vuonna neljä radiojumalanpalvelusta Juankosken Ylösnousemuksen kirkosta. Ensimmäinen lähetetään uudenvuodenpäivänä klo 10.00.

Kirkolliskokousedustaja Riitta Alaja kertoi Tampereella kurssilaisille omia havaintojaan. Hän kiinnittää erityisesti huomiota siihen, onko jumalanpalveluksessa mukana nuoria ja lapsia, erityisryhmiä, maahanmuuttajia ja onko toteutuksessa mukana seurakuntalaisia. Kuvastaako jumalanpalvelus sitä, että kaikki ovat tervetulleita. Hän ilahtuu aina, kun paikallisuus, historia tai vaikkapa alueen herätystausta välittyvät. Yhteisöllisyys, vuorovaikutus ja osallisuuden tunne välittyvät kuulijoille ja katselijoille. Innostuneisuus ja aitous puhuttelevat aina.

Saimme myös Facebookin välityksellä kommentteja siitä, että lämpö ja tunne välittyvät mediasta riippumatta. Kuulijoissa on paljon ihmisiä, jotka ehkä arkailevat kirkkoon menoa. He haluavat hiljentyä Jumalan sanan ääreen omassa rauhassaan.

Siilinjärvellä alkoi toimia verkkokirkko ensimmäisenä adventtina. Striimaus eli verkon kautta lähetettävä suoratoisto tulee varmasti lisääntymään. Jo nyt eri kanavia pitkin välitetään jumalanpalveluksia vanhainkoteihin ja sairaaloihin. Mobiilikirkolla on myös oma käyttäjäkuntansa.

Istummepa kirkon penkillä tai seuraamme jumalanpalvelusta muulla tavoin, on sisältö silti se kaikkein tärkein asia.

MINNA SIIKANIVA