Vanhakin koira oppii

3.12.2014

Teksti Heli Haring

Kuva Tuija Hyttinen

Moni aikuisikään ehtinyt haaveilee mielessään, että olisipa ihanaa osata soittaa jotain instrumenttia. Haavetta ei ehkä uskalla lausua ääneen, koska luullaan, ettei vanha koira enää opi uusia konsteja.

Vaan kylläpä oppii. Tämän on todistanut viime helmikuussa perustettu Aikuisten alkeisorkesteri, joka harjoittelee säännöllisesti muutamana iltana kuukaudessa Kuopion Pohjantien koululla musiikinopettaja Taina Räsäsen johdolla.

Minkälainen porukka teillä on koossa?

”Aikuisten alkeisorkesteriin kuuluu tällä hetkellä reilu 30 soittajaa. Osa on Pohjantien koulun opettajia ja oppilaiden vanhempia, mutta mukana on myös ulkopuolisia. Kyseessä on puhallinorkesteri, jossa on edustettuna kaikki puhaltimet muutamilla lyömäsoittimilla ja bassolla täydennettynä.”

Miten idea sai alkunsa?

”Minulla oli pitkään haaveena päästä johdattamaan aikuisia aivan alkeista saakka kohti soittamisen iloa. Olin kuullut, että ainakin Rantasalmella oli samanlaisella konseptilla toimiva orkesteri. Kun eräs kollegani sitten halusi oppia soittamaan uutta instrumenttia ja meni harjoittelemaan 3-luokkalaisten orkesteriin, päätimme hänen kanssaan ryhtyä kehittelemään ajatusta aikuisille suunnatusta alkeisorkesterista.

Halusimme antaa aikuisille mahdollisuuden aloittaa soittaminen – ja toisaalta lapsiorkesterilaisille puolestaan mahdollisuuden päästä neuvomaan. Yhdessä tekemisen meininki onkin ollut huikeaa.”

Voiko kuka tahansa tulla mukaan?

”Meillä on ollut vaatimuksena se, että tulija ei osaa soittaa kyseistä soitinta ennestään, haluaa oppia soittamaan sitä ja osaa nauraa itselleen. Tämä viimeinen on ehkä kaikkein tärkein vaatimus.”

Onko teillä ollut esiintymisiä?

”Muutama esiintyminen on jo kunnialla takana. Joulukuun 17. päivä meillä on joulukonsertti Pyhän Johanneksen kirkossa ja ensi helmikuulle suunnittelemme jo kovaa vauhtia orkesterimme 1-vuotiskonserttia.”