Adventtina alkoivat Verkkokirkot

3.12.2014

Teksti Sini-Marja Kuusipalo

Kuva Tuija Hyttinen/Janne Voutilainen

Siilinjärven seurakunnassa aloitettiin Verkkokirkko-lähetykset 1. adventtisunnuntaina. Suorana lähetettyä messua ja Adventtivesperiä voi katsoa myös arkistosta.

”Nyt kun ihmiset ovat netissä, on tärkeää, että sieltä löytyy jumalanpalveluksia, jotka on toteutettu visuaalisesti mielenkiintoisella tavalla”, sanoo hankkeen vetäjä ja lähetysten ohjaaja Satu Väätäinen. Siilinjärven kappalaisena työskentelevä Väätäinen on aiemmin ohjannut muun muassa tv-jumalanpalveluksia Yleisradioon.

Siilinjärvellä Verkkokirkot kuvataan neljällä kameralla ja ohjataan niin, että katsoja saisi osallistumisen kokemuksen. ”Kun rukoilee, ei katsele muita. Synninpäästön katsoja haluaa kotiin saakka”, Väätäinen sanoo.

Uuden jumalanpalvelusväylän tarjoamisen lisäksi Siilinjärvellä on tarkoitus kehittää seurakunnan jumalanpalveluksia ja olla mallina muille. Väätäisen mukaan on seurattava, miten lähetykset löydetään ja otetaan käyttöön. ”Jos tällä on vaikuttavuutta pilottivuoden aikana, toimintaa voidaan laajentaa.”

Verkkokirkkojen keskuksena on jumalanpalvelus Siilinjärven kirkossa. Lisäksi lähetetään musiikkitilaisuuksia, kuten Kauneimmat joululaulut joulukuussa. Tulevana keväänä lähetyksiä on kahdesti kuukaudessa.

Verkkokirkko sai vauhtia Siilinjärven seurakunnan keväisen piispantarkastuksen jälkeen, kun Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkonen asetti verkossa välitetyn jumalanpalveluksen seurakunnan kehittämishankkeeksi. ”Verkkokirkko palvelee laajasti: vanhuksia, vankeja, matkailijaa – niin Brysselissä kuin Australiassa”, hankkeen kummisetä Jolkkonen sanoo. Helatorstaina 2015 piispa toimittaa pappisvihkimyksen Siilinjärven kirkosta, ja tilaisuus lähetetään Verkkokirkkona.

Kirkon elämä kotiin

Verkkokirkot tehdään Siilinjärvellä yhteistyössä paikallislehti Uutis-Jousen kanssa, jonka netti-tv -kanavalla lähetykset pääsevät katsojien näytöille. Toimittajat taas varautuvat haastattelemaan jumalanpalveluksen tekijöitä ja seurakuntalaisia suorissa lähetyksissä.

Uutis-Jousen päätoimittajan Seppo Timosen mukaan internetlähetysten tekeminen jatkaa seurakunnan ja paikallislehden yhteistyötä. ”Seurakunta on lisännyt näkyvyyttään. Seurakunta on elämää eikä bunkkereita.”

”Kun me toimituksena laajensimme sähköiselle puolelle, seurakunta lähti heti mukaan ja on toistaiseksi ainut iso kumppani. Kunta olisi toinen samanlainen. Kirkko kotiin ja kunta kotiin”, Timonen sanoo.

Verkkokirkkohanke on laajemminkin yhteistyötä eri toimijoiden kanssa. Monikameratekniikasta vastaa kuopiolainen Kalevide Oy, kuvaajina ja äänitarkkailijoina toimivat Pohjois-Karjalan ammattiopiston audiovisuaalisen alan opiskelijat Outokummusta. Suoratoiston eli verkkostriimauksen hoitaa VideoVisit Oy. Kirkossa lähetystä kuvataan neljästä pisteestä, mutta seurakuntalainen voi osallistua tilaisuuteen myös kuvauksettomalla alueella.

Koko kirkon suoratoistot selvityksessä

Kirkon tiedotuskeskuksen mukaan verkko- ja virtuaalikirkkoja tehdään kymmenissä seurakunnissa, mutta ratkaisut ovat erilaisia: laadukkaista monikameratoteutuksista heikkolaatuisiin ja yksikameraisiin. Eniten kuvataan jumalanpalveluksia. ”Yhä enemmän tulee toiveita siitä, että häät, hautajaiset tai kaste voitaisiin välittää netissä rajatulle ryhmälle”, sanoo ohjelmapäällikkö Kimmo Saares Kirkon tiedotuskeskuksesta.

Saareksen mukaan kirkko lähti suoratoistolähetyksiin vauhdilla jo 2000-luvun alussa, jolloin käyttäjät eivät olleet valmiita nettisisältöjä kuluttamaan. ”Nyt käyttäjät ovat valmiimpia tietokoneineen ja mobiililaitteineen, ja kirkko on heräämässä uudelleen.”

Kirkkohallitus selvittää parhaillaan audiovisuaalista tuotantoa seurakunnissa. ”Tavoitteena on saada tietoa ja ajantasainen ohjeistus sekä striimausta laajemmin seurakuntien käyttöön”, Saares kertoo. Haastavaa on ohjata käyttäjiä löytämään sisällöt. Saares korostaa, että myös julkisesta kirkkotilasta suoratoistetussa lähetyksessä halutaan taata uskonnon harjoittamisen ja yksityisyyden suoja.

Siilinjärven Verkkokirkot
löydät osoitteilla