Tule vaikka pystymetsästä!

Tule vaikka pystymetsästä!

19.11.2014

Tekst ja kuvat: Hanna Karkkonen

Kutsu yhteyteen -messussa välttyy liturgialta ja pönötykseltä.

”On mukavaa tehdä yhdessä samanhenkisten kanssa. Kutsu yhteyteen -messuun tulee kuin kotiin”, kertoo Helmi Pirskanen Karttulan seurakuntakodin keittiön ovella. Hän on ollut apuna valmistamassa iltapalaa ja jakamassa pikareita ehtoollisella.

”Meillä täällä on ihania vapaaehtoisia ja auttaminen on luontevan arkipäiväistä. Hyvien ystävien seurassa on hyvä olla.”

Kutsu yhteyteen -messuja on järjestetty Karttulassa viime keväästä saakka. Kuopion alueella toimintaa on ollut ennen Karttulaa Päivärannan, Puijon, Kallaveden ja Petosen alueilla. Kallaveden seurakunnan pastori Anni Tanninen on ollut mukana paimenena ja kannustajana.

”Kutsu yhteyteen syntyi aikoinaan tarpeesta järjestää tilaisuuksia, joihin voi tulla vaivihkaa ja vaikkapa niin sanotusti pystymetsästä. Ettei olisi kynnystä tulla kirkkoon. Tarkoituksena on, että tavalliset ihmiset kohtaavat tavallisia ihmisiä. Työntekijäkeskeisyys on taka-alalla ja messua ovat tekemässä seurakuntalaiset.”

Ehtoollinen vietetään messun alussa. Pienimmät on otettu huomioon siten, että yhteisen ehtoollisen jälkeen he voivat siirtyä omaan lastenpisteeseensä, kun aikuiset jatkavat sanan kuuntelemista. Liturgisia osia ei ole oikeastaan ollenkaan, joten mukana pysyy, vaikka ei ymmärtäisi kirkkokaavasta mitään. Opetuspuheen lisäksi seurakuntalainen saa äänensä kuuluviin. Jokaisessa illassa on lyhyt seurakuntalaisen puheenvuoro.

Nähdään, kuullaan ja kohdataan

Musiikille halutaan antaa messussa aikaa. Usein mukana on bändi tai lauluryhmä.

”Lauluissa on huomioitu, että niissä pysyisi helposti mukana. Messun ylistysosuudessa suuntaamme katseemme pois itsestämme Jeesukseen. Musiikki on menevää ja iloista.”

”Isossa roolissa on myös rukous. Rukoilemme niin yhteisten asioiden kuin henkilökohtaisten huolien puolesta. Rukouksia voi kirjoittaa lapuille ja illan jälkeen on mahdollisuus esirukoukseen tai sielunhoidolliseen keskusteluun. Kunpa jokainen saisi tulla nähdyksi, kuulluksi ja kohdatuksi”, Tanninen pohtii.

Karttulan Kutsu yhteyteen -messussa vieraili maaninkalainen Gospeliago -lauluryhmä. Kitaristi Juha Kivinevalle ilta oli uusi kokemus. Iso kysymysmerkki vaihtui hyvään tunnelmaan ja vastauksiin. Uusia ajatuksia ja ideoita heräsi iltakahvilla.

”Maaningalla pidämme teehetkiä rukouksen ja musiikin parissa. Niissä on hieman samoja elementtejä kuin tässä formaatissa. Mietimmekin nyt, että miten voisimme yhdistää teehetkeemme ehtoollisen, kuten tämän päivän tilaisuudessa”, Kivineva tuumaa pöydän äärellä.