Marraskuussa kasvatetaan viiksiä

19.11.2014

Teksti: Heli Haring

Kuva: Tuija Hyttinen

Nyt on marraskuu ja Movember-kampanja taas kuumimmillaan. Kyseessä on kansainvälinen hyväntekeväisyyskampanja, johon osallistuvat miehet kasvattavat itselleen viikset marraskuun ajaksi. Vuonna 2003 Australiassa perustetun kampanjan tarkoituksena on kerätä varoja ja lisätä tietoisuutta miesten terveysongelmista kuten eturauhassyövästä. Movemberin yhteistyökumppanina Suomessa on Syöpäsäätiö, joka tukee kerätyillä varoilla eturauhas- ja kivessyöpätutkimusta.

Tavallisesti siloposkisen miehen näkeminen viiksekkäänä aiheuttaa kommentteja ja kysymyksiä. Se juuri onkin Movemberin idea – avata keskustelua ja nostaa sillä tavalla esille miesten terveyttä.

KalPan hyökkääjä Sami Mutanen on yksi kampanjaan tänä vuonna osallistuvista.

Miksi lähdit mukaan kampanjaan?

”Kyseessä on tärkeä asia, jota haluan olla tukemassa. Viiksien kasvattaminen on hauska tapa osallistua hyväntekeväisyyteen. Pimeän marraskuun keskelle saa vähän huumorin pilkettä. Olen osallistunut pari kertaa aikaisemminkin, kun itsellä nuo viikset ihan hyvin kasvavat.”

Löytyykö KalPasta muita viiksien kasvattajia?

”Meitä on kaikkiaan vajaa kymmenen henkeä mukana, pelaajia ja huoltajia.”

Miten kampanja käytännössä etenee?

”Naama ajetaan ensin sileäksi ja viiksien kasvattaminen aloitetaan marraskuun ensimmäisenä päivänä. Kuun loppuun asti sitä jatketaan. Kasvatuksessa on tarkat säännöt, esimerkiksi irtoviiksillä ei saa yrittää fuskata. Välillä voi laittaa kuvia ja päivittää tilannetta kampanjan nettisivuilla. Niiden kautta keräämme myös lahjoituksia kampanjan hyväksi.

Aina toisinaan joku on saattanut ihmetellä viiksiäni. Silloin on ollut hyvä tilaisuus kertoa
Movemberista ja sen ideasta.”

Lähtevätkö viiksesi kuun lopussa?

”Kylläpä niin taitaa käydä. Yllättävän nopeasti niihin kuitenkin tottuu. Aikaisempina vuosina on lähipiiristä tullut toivomuksia, että säilyttäisin viikset kampanjan päätyttyäkin. Kieltämättä pientä luopumisen tuskaa olen tuntenut viiksiä pois ajaessani.”